Иран призна, че тайно е изграждал втори завод за обогатяване на уран

Иран призна, че тайно е изграждал втори завод за обогатяване на уран

Американският президент Барак Обама и други западни лидери обвиниха Иран в петък, че изгражда секретен завод за ядрено гориво и поискаха Техеран незабавно да преустанови тази дейност, която те нарекоха "пряко предизвикателство" към международната сигурност, предаде Ройтерс.

Обама направи това изявление в присъствието на британския министър-председател Гордън Браун и френския президент Никола Саркози по време на срещата на Г-20 в Питсбърг.

Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция поискаха бърз достъп до предприятието на инспектори от ООН, съобщи ББС.

Ислямската република е разкрила за съществуването на завода тази седмица в писмо до генералния директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), посочвайки, че той все още не действа и ще се използва само за ядрена енергия.

Досега Иран бе признал за един завод за обогатяване на уран в Натанз, където са инсталирани 55 000 центрофуги и който е под наблюдение на МААЕ.

В петък, след изявлението на Обама, Барун и Саркози, Иран за пръв път публично потвърди за съществуването на втория завод.

Барак Обама обяви, че решението на Техеран да построи таен завод представлява "директно предизвикателство" към режима за ядрено неразпространение.

Време е Техеран да започне да изпълнява международните си ангажименти, настоя Обама, като отбеляза, че Иран изгражда завода тайно в продължение на години.

Според дипломатически източници вторият завод е разположен под земята край град Кум, южно от Техеран и строителството му е започнало в средата на 2006 година.

Иран е изпратил писмото до генералния директор на МААЕ Мохамед ел Барадей, след като в. "Ню Йорк таймс" съобщи за завода, позовавайки се американски официални представители.

Саркози и Браун посочиха, че Иран трябва да представи пълни данни за ядрената си програма или ще се изправи пред нови по-тежки санкции.

Фактът, че досега Техеран не е признавал за изграждането на втори завод, със сигурност ще засили подозренията на Запада, че страната се стреми към ядрени оръжия. Иран продължава да твърди, че обогатеният уран ще се използва само за производство на електроенергия.

Висш американски представител, който брифира журналистите след изявлението на тримата лидери, поясни, че на Иран му трябват само още няколко месеца, за да инсталира всички центрофуги и да започне производство.

Иранският представител в ООН заяви, че обвиненията за завода за злонамерени и не са истина.

"Ако това беше таен завод, ние нямаше да информираме МААЕ", заяви той.

МААЕ поиска от Иран достъп и информация за завода.

Марк Фицпатрик от Международния институт за стратегически проучвания заяви пред Ройтерс, че отдавна е имало подозрения за това, че Иран извършва обогатяване на уран в друг завод.

"Мисля, че Иран разкри (втория завод), защото знаеше, че това скоро ще бъде съобщено от САЩ", казва анализаторът.

"Ако Иран не беше разкрил това, мисля, че след това щеше да има още по-голям натиск за санкции, след като и Русия вече даде сигнал, че по-стриктните санкции са неизбежни", добавя той.

По-рано тази седмица по време на срещата им в Ню Йорк президентът Обама е предоставил на руския президент Дмитрий Медведев разузнавателна информация за втория завод в Иран.

Китай обаче е бил информиран току що и позицията му се чака в близките дни.

Преди ден Китай обяви, че засилването на натиска няма да принуди Техеран да спре оръжейната ядрена програма, каквато отрича да има. Руснаците също не са склонни за втърдяване на позицията спрямо Иран.

Иран трябва да предприеме конкретни стъпки за връщане на доверието към ядрената си програма до срещата в Женева на 1 октомври, заяви руският президент Дмитрий Медведев след официалното признание на Техеран за тайния завод и предупрежденията на тримата западни лидери, предаде РИА "Новости".

Медведев, който също е на срещата на Г-20 посочи, че МААЕ трябва да проучи ситуацията с новите данни за Иран и Русия е готова да помогне ѝ за това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят