Иран продължава да твърди, че не е забранявал самолетът на Борисов да прелети над страната

Сн. ЕПА/БГНЕС
Иран отрече да е забранявал на самолета с българския премиер Бойко Борисов да прелети над страната.
 
"Разрешение за прелитане на българския самолет е било дадено по официално искане от българското посолство в Техеран", каза в отговор на зададен му въпрос говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от агенция ИРНА. 
 
Според него иранските авиодиспечери получили грешна информация за полета от пилота на самолета, който не е предал правилно кода за допуск на кулата за управление на полетите, поради което самолетът на българския премиер не е бил идентифициран, обясни Касеми. 
 
Той предположи, че "несъвпадението между наличната в контролната кула информация и получената (от самолета) може би се дължи на промени, направени от пилота в последния момент.
 
Говорителят изрази съжаление за грешката и отбеляза, че "иранското въздушно пространство е отворено за самолети на приятелски страни като България". 
 
Касеми добави, че Иран има едно от най-безопасните въздушни пространства в света и че невоенни самолети от съседни страни безопасно летят през неговото небе. 
 
Преди ден външният министър Екатерина Захариева заяви, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през въздушното пространство на Иран - и за отиване, и за връщане - още преди осъществяването на полета и че "всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни". 
 
В сряда 
Споделяне

Още по темата

Още от България