Иран, Русия и Китай крепят разбитата икономика на Сирия

Иран, Русия и Китай крепят разклатената от войната икономика на Сирия и режимът на Башар ал Асад, който се бори със западните санкции, извършва цялата си търговия чрез ирански риали, руски рубли и китайски юани, пише "Файненшъл таймс".

В интервю за вестника сирийският вицепремиер Кадри Джамил казва, че тримата съюзници помагат на Дамаск за международните финансови трансакции, като отпускат по 500 милиона долара месечно във вид на петрол и дълги кредитни линии. По думите на вицепремиера, отговарящ за икономиката, скоро съюзниците ще помогнат на Сирия да започне "контраофанзива" срещу чуждестранния заговор за унищожаване на сирийската лира.

Това войнствено изказване на Джамил за задълбочаващата се икономическа криза в Сирия е проява на увереността на режима, основана на последните военни успехи и вярата, че големите му поддръжници от чужбина стоят стабилно зад него, констатира британският вестник.

"Не е лошо да имаш подкрепата на руснаците, китайците и иранците", заявява пред "Файненшъл таймс" Кадри Джамил. Той се хвали, че Сирия има неограничена кредитна линия от Иран за внос на храни и петролни продукти и казва, че Дамаск е поправил първоначалната си "грешка" да търгува със западна валута и сега е преминал към разплащания с руски, китайски и ирански пари.

В интервюто сирийският министър се заканва, че когато бъде намерен политически изход от гражданската война, правителството в Дамаск ще поиска обезщетение от западните сили и припомня, че Германия е трябвало да изплаща репарации след Втората световна война.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?