Иран се готви да назначи жена за посланик за първи път от ислямската революция

Марзие Афхам

Иран се готви да назначи първата си жена посланик след ислямската революция от 1979 г., което бележи сериозен напредък в участието на жените в управлението при умерения президент Хасан Рохани, пише британският в. "Гардиън".

Според държавните медии Марзие Афхам, която е първата жена, заела поста говорител на иранското външно министерство, ще оглави мисия в Източна Азия. Не е ясно в коя страна ще бъде изпратена тя, тъй като назначението ѝ още не е официално обявено.

Афхам ще бъде втората иранка, която става посланик. При управлението на последния шах трикратната министър-председателка Мехрангиз Долатшахи бе назначена за посланик в Дания през 1976 г. и остана на този пост до революцията, припомня изданието.

Рохани заяви тази седмица, че смята за дълг на своето правителство да създаде равни възможности за жените, и се изказа против суровите мерки на религиозната полиция срещу жени, коитоне се съобразяват напълно с установените норми за облеклото. Но прекъсването на дискриминационните практики не зависи само от него, посочва британският вестник, цитиран от БТА.

Правозащитници и коментатори приветстваха новината за предстоящото назначение на Афхам като положителна стъпка за насърчаване на по-голямото участие на жени в управлението, но отбелязаха, че ограничаването на ролята на жените в обществения живот в Иран продължава да буди загриженост.

Споделяне

Още от Свят