Иран се стреми да конкурира Русия в доставките на газ за Европа

Иран е готов да конкурира Русия в доставките на газ за Европа. Ако САЩ и ЕС вдигнат санкциите си от Ислямската република, тя ще може след 2020 г. да изнася годишно 30 до 35 милиарда кубични метра газ, пише руският електронен в. Новости. мейл.ру под заглавие "Газовият съперник на Русия".

Иран е готов да доставя газ в Европа по газопровода "Набуко", а две европейски страни вече са проявили интерес, посочи вчера пред ирански медии заместник-министърът на петрола на Иран Али Маджеди, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Запасите от газ в Иран са сравними с тези в Русия и са сред най-големите в света - близо 34 трилиона кубика, посочва изданието. "Иран (като доставчик) може да стане политическа алтернатива за ЕС, тъй като надеждността на Русия като основен търговски партньор е съмнителна", цитира то експерти от Германското дружество за външна политика.

Санкциите на САЩ срещу Иран отслабват; американски фирми например от медицината, авиацията и нефтохимическата промишленост са подновили преговорите с кабинета в Техеран, а ЕС се ориентира по САЩ, допълват специалистите.

Иран използва руско-американския конфликт, за да се отърве от санкциите, а САЩ искат да използват иранския петрол, за да сринат цените и да нанесат удар по Русия, коментира руският политолог Андрей Казанцев.

През септември Иран се кани да подише голям договор с Русия и да ѝ доставя по около 25 милиона тона петрол годишно срещу руско оборудване. Иран няма политически съюзници и "ако получи възможност да продаде петрол и на Русия, и на САЩ, а газ - на Европа, той ще го стори", убеден е аналитикът.

За момента целият добив на Иран - към 160 милиарда кубика газ годишно, се поглъща от бързорастящия вътрешен пазар и не остава нищо за износ, посочва Татяна Митрова, експерт по горивата. Според енергийния институт към Руската академия на науките обаче Иран може да увеличи добива на 215 милиарда кубика, а до 2030 г. - на 260 милиарда. Тогава страната ще разполага с 30-35 милиарда кубика свободен газ и строежът на тръбопровод за износ ще бъде оправдан. А себестойността на добива в Иран е към 50 долара за 1000 кубика - съпоставима с тази в Русия, добавя Митрова.

Иран може и да не реши самостоятелно проблема с енергийната сигурност на Европа, защото Индия и Пакистан може също да потърсят неговия газ, отбелязва бизнесаналитикът Валерий Нестеров. Има и съмнения дали Иран ще е сигурен доставчик - той вече неведнъж е провалял доставки за Турция и Анкара е била принудена да внася повече гориво от Русия, напомня колегата му Мария Белова.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят