Иран ще допусне наблюдатели на ядрената си програма

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е сключила споразумение с Иран, по сила на което страната ще допусне международни експерти до своите ключови ядрени съоръжения, съобщи ББС. Инспекторите ще проверят инсталациите за производство на тежка вода в Арак и фабриката за обогатяване на уран Натанц.

Заместник-директорът на агенцията описа споразумението като рамката, в която ще бъдат разрешавани всички останали висящи въпроси около ядрената програма на Иран. В момента страната заявява, че тя се разработва за мирни цели, а не за военни, както твърдят САЩ и страните от Западна Европа.

Съветът за сигурност в ООН на два пъти вече налага санкции на Техеран и преди да бъде сключено това споразумение беше подготвен трети пакет с още по-строги мерки. Въпреки всичко Иран продължава да обогатява уран в разрез с решенията на Съвета.

Достъпът до съоръжението в Арак за екипа на МААЕ трябва да бъде осигурен до края на месец юли. По думите на председателя на агенцията Мохамед ал Барадей договорът ще позволи да се разреши въпроса с дипломатическата криза с Иран.

В инсталациите за производство на тежка вода е възможно да се произвежда плутоний, който може да бъде използван като алтернатива на обогатения уран при производството на атомни бомби.  

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?