Иран ще допусне наблюдатели на ядрената си програма

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е сключила споразумение с Иран, по сила на което страната ще допусне международни експерти до своите ключови ядрени съоръжения, съобщи ББС. Инспекторите ще проверят инсталациите за производство на тежка вода в Арак и фабриката за обогатяване на уран Натанц.

Заместник-директорът на агенцията описа споразумението като рамката, в която ще бъдат разрешавани всички останали висящи въпроси около ядрената програма на Иран. В момента страната заявява, че тя се разработва за мирни цели, а не за военни, както твърдят САЩ и страните от Западна Европа.

Съветът за сигурност в ООН на два пъти вече налага санкции на Техеран и преди да бъде сключено това споразумение беше подготвен трети пакет с още по-строги мерки. Въпреки всичко Иран продължава да обогатява уран в разрез с решенията на Съвета.

Достъпът до съоръжението в Арак за екипа на МААЕ трябва да бъде осигурен до края на месец юли. По думите на председателя на агенцията Мохамед ал Барадей договорът ще позволи да се разреши въпроса с дипломатическата криза с Иран.

В инсталациите за производство на тежка вода е възможно да се произвежда плутоний, който може да бъде използван като алтернатива на обогатения уран при производството на атомни бомби.  

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?