Иран стана първи проблем на САЩ

Иран стана първи проблем на САЩ

Иран е може би най-голямата предизвикателство за САЩ, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс по повод отказа на Техеран да приеме какъвто и да било компромис в спора около неговата ядрена програма, съобщи Ройтерс.

Кондълиза Райс и министърът на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд се явиха пред сенатската комисия, за да мотивират искането на Белия дом за допълнителни 70 милиарда долара за военните операции на САЩ в Афганистан и Ирак.

Райс подчерта, че Иран има "ужасяващо досие в сферата на човешките права". Тя поиска 75 милиона долара за пропагандна дейност в Иран. "Ние нямаме проблем с иранския народ. "Проблемът ни е с иранското правителство и неговата ядрена програма", заяви тя.    

Държавният секретар настоява още този месец Съветът за сигурност на ООН да започне дебати по иранското досие с цел да бъдат наложени санкции на Техеран, посочва Ройтерс. Райс изтъкна още, че според Вашингтон Иран подкрепя радикални антиизраелски групировки и се намесва в събитията в Ирак.

"Политиката на Иран е насочена към изграждането на Близък изток, който ще бъде диаметрално противоположен на Близкия изток, който ние искаме да създадем", подчерта американският държавен секретар.

В същото време петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН започнаха разговори по иранската ядрена програма, след като Бордът на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) внесе доклада за Иран.

Дипломати от САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай се срещнаха за кратко в централата на ООН в Ню Йорк преди да започне дискусията по темата в пълния състав на 15-членния орган, предаде СиЕнЕн.

Очаква се Съветът за сигурност да излезе с изявление, призоваващо Иран да изпълнява резолюциите на МААЕ.

Сред постоянните членки на съвета обаче има различия по въпроса какво да се казва в изявлението, поради което дипломатите от петте страни ще се видят отново в петък, съобщи Ройтерс.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров  изрази съмнение в ефективността на евентуални санкции срещу Иран и заяви, че МААЕ трябва да продължи усилията за постигане на изход от кризисната ситуация.

Вашингтон от своя страна настоява за твърди действия.

САЩ призоваха за продължаване на натиска върху Иран, за да прекрати ядрената си програма. Американският посланик в ООН Джон Болтън заяви, че това трябва да се направи веднага с оглед на предизвикателната позиция на Техеран.

По-рано Иран заяви, че ще продължи работата по ядрената си програма независимо какви мерки ще предприеме ООН спрямо страната.

Иранската делегация предаде на МААЕ заявление, в което се предупреждава, че Вашингтон може да се има определени неприятности, за противопоставянето си на развиваната от Техеран ядрена програма.

“Съединените Щати сигурно могат да причинят страдание и болка, но те също са възприемчиви към страданието и болката, - се казва в документа – и ако Съединените Щати искат да изберат този път, така да бъде”. В отговор Белият дом нарече иранската заплаха провокация и отбеляза, че тя само още повече изолира Техеран.

Във вторник американският вицепрезидент Дик Чейни предупреди, че Иран ще се сблъска със сериозни последици, ако откаже да прекрати дейността в областта на обогатяването на уран.

В отговор на тези предупреждения главният преговарящ по иранската ядрена програма Али Лариджани заяви, че САЩ нямат възможността на нанесат евентуални военни удари срещу Иран, обвиняван в опити да се сдобие с ядрени оръжия. Али Лариджани допълни, че е парадоксално как една държава се прави на суперсила и иска да разреши всеки международен проблем с помощта на силата

"Онези, които правят подобни изявления, нямат възможността да осъществят заплахите си. Това показа повече тяхната немощ, отколкото властта им", категоричен беше той.

САЩ твърдят, че Иран вече разполага с достатъчно количество материали за производство на 10 ядрени бойни глави и е време да се намеси Съветът за сигурност на ООН.

Представителят на Висшия национален съвет за сигурност на Иран Джавад Вайди заяви във Виена, че независимо от недоволството на МААЕ, Техеран ще продължи да обогатява уран в относително малки мащаби.

Освен това, Вайди отбеляза, че Иран може в определен момента за съкрати доставките си на нефт за международния пазар. Министърът на нефтената промишленост на страната Казем Вазири – Хаманех впоследствие подчерта, че Иран не смята да достига до тази мярка, даже ако санкциите станат реалност “Те могат да повлияят на нефтения пазар и цените да се повишат, но няма да повлияят на нашето решение да продължаваме доставките” – каза той.

По обем на износа на нефт Иран заема четвърто място в света. Икономиката на страната до голяма степен зависи от доходите от продажбата на суровината.

Вашингтон настоява, че Техеран не трябва да има никакви права за обогатяване на уран, който е един от ключовите компоненти за създаване на ядрено оръжие.

Миналата седмица, в усилията си да не допусне намесата в проблема на Съвета за сигурност, Иран заяви, че би могло да му се позволи да обогатява в страната само малки количества уран за научни изследвания, а останалото, което може да се ползва за ядрено гориво в атомните електростанции, да се внася от Русия.

В хода на визитата във Вашингтон обаче руският министър на външните работи Сергей Лавров отбеляза, че предложението на Москва за обогатяване на руска територия на уран за Техеран зависи от готовността на Иран да се подчини на исканията на световната общност, като се има предвид, че МААЕ  настоява за пълно прекратяване на обогатяването на уран.

Западът подозира Техеран, че възнамерява да създаде атомно оръжие, докато самите ирански власти настояват на изключително мирния характер на ядрената си програма.

Три години преговори по този проблем между Иран и “европейската тройка” – Великобритания, Германия и Франция – не донесоха никакви осезаеми резултати. През януари Иран възобнови обогатяването на уран след двугодишен мораториум.

Ако Съветът за сигурност на ООН все пак се реши на сериозни мерки, първата стъпка най-вероятно ще бъде искането към Иран за прекратяване на работите в тази сфера към определена дата. В последствие може да прозвучи още едно предупреждение, след което ще последва обсъждане на въвеждане на санкции.

В същото време, ден след като стана ясно, че Съветът за сигурност ще разгледа ядреното досие на Иран, президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад направи изказване пред привържениците си в Техеран. “Ако ние се съпротивляваме твърдо, те ще бъдат разбити и унижени от волята на иранския народ”,  заяви той.

Споделяне

Още от Свят