Иран строи нов подземен военен обект

Техеран строи нов подземен ядрен обект с военно предназначение, свързан с ядрения комплекс в Натан, Централен Иран, съобщи в четвъртък опозиционният Национален съвет за иранска съпротива (НСИС), цитиран от Франс прес и БТА.

"Обектът е защитен от въздушни нападения и в случай на бомбардировка над Натанз, няма да бъде засегнат", обясни на пресконференция представителят на НСИС Мехди Абричамчи.

"Атомният център представлява широко подземно пространство и два успоредни тунела, преминаващи под планинската верига Кавказ, а трети тунел го свързва с ядрения комплекс в Натан, разположен 5 километра по на север. Отворите на тунелите са с диаметър 6 метра", каза Абричамчи.

За да се запази в тайна центърът, мястото е обявено за военна зона, а правителството дори изкупи земята и овощните градини в района, обясни той.

Планът на обекта е разработен преди две години, а самият обект ще бъде пуснат в действие до шест месеца, уточни Абричамчи.

Сведенията, които получихме от достоверен източник, показват, че обектът има военно ядрено предназначение, главно за подобряване на обогатяването на уран, подчерта той.

На 9 юли американският мозъчен тръст Институт за наука и международна сигурност (ISIS) информира за сателитни снимки, показващи работата по строежа на тунели на няколко километра от Натан.

НСИС първи през 2002 г. съобщи за съществуването на тайни ирански ядрени обекти в градовете Арак и Натан, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят