Иран ускорявал разработването на ядрени бойни глави

Иран е ускорил работата по разработването на ядрени бойни глави, твърдят израелски вестници, цитирани от Ройтерс. Изданията се позовават на представители на правителството на премиера Бенямин Нетаняху и на информация, изтекла от американското разузнаване.

Публикациите на първа страница  на либералния израелски вестник "Аарец", който често критикува Нетаняху, и на консервативния проправителствен в. "Израел Хайом" могат да дадат нов тласък на дебатите в Израел дали трябва да се обяви война на Иран, и то скоро, заради спорните му ядрени програми.

Това противоречи на призивите на американския президент Барак Обама, който се кандидатира за нов мандат на изборите през ноември и който настоява да се даде повече време на международната дипломация. Техеран твърди, че ядрените му разработки са за мирни цели и заплашва с мащабни ответни мерки, ако бъде нападнат.

Позовавайки се на анонимен високопоставен израелски представител, "Аарец" изтъква, че последеният национален разузнавателен анализ, направен от администрацията на Обама, включва актуализирана информация за значителен напредък на Иран при разработката на ядрени бойни глави, доста по-голям от известния досега на инспекторите от ООН.

"Израел Хайом" съобщава, че анализът съдържа нови доказателства за "по-големи усилия" на Иран за напредък в разработването на ядрената му програма, включително по разработката на бойни глави за балистични ракети, и че американските и израелските оценки по тези разузнавателни данни до голяма степен съвпадат.

Нито едно от изданията обаче не цитира конкретни имена, нито посочва подробности по доказателствата. "Аарец" пише за втори път от четвъртък насам по темата, твърдейки, че се позовава на последния американски разузнавателен анализ.

Говорител на израелското правителство не коментира информацията. В интервю пред израелското радио секретарят на правителството Зви Хаузер изтъкна, че тя трябва да се приема "такава, каквато е".

Вашингтон от своя страна не коментира дали съществува такъв анализ. Американски представители заявиха само, че оценката на разузнаването на САЩ е, че Ислямската република има смътно очертани намерения да създаде атомна бомба и че на Техеран му трябват още много години, докато се сдобие с ядрено оръжие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят