Иран увеличава четворно степента на обогатяване на уран

Доналд Тръмп и Хасан Рохани

Иран е увеличил четирикратно степента на обогатяване на нискообогатен уран, съобщи служител от ядрения обект Натанз, цитиран от новинарската агенция Тансим и Ройтерс.

Това става седмица, след като Техеран официално обяви, че прекратява изпълнението на някои от ангажиментите си по международното ядрено споразумение, от което обаче САЩ се оттеглиха.

Според споразумението Иран има право да произвежда нискообогатен уран с ограничение до 300 кг и до равнище на обогатяване от 3,67 процента. Количествата над това ограничение трябва да бъдат изпращани за складиране или за продажба в чужбина.

Иранският президент Хасан Рохани обаче обяви на 8 май, че неговата страна вече не се смята за обвързана с това ограничение заради изтеглянето на САЩ от споразумението.

Не е ясно колко далече е достигнал Иран спрямо 300-килограмовото ограничение за необогатен уран. Според споразумението обогатяването до 3,67 процента е доста далеч от 90-те процента, при които уранът става годен за производство на ядрено оръжие. Преди сделката Иран обогатяваше уран до 20 процента, отбелязва Ройтерс.

Същевременно президентът на Иран Хасан Рохани заяви пред група духовници, че иска разширени, извънредни военновременни правомощия, за да се справя по-добре с "икономическата война", започнала с излизането на правителството на Тръмп от ядрената сделка и ескалиращите американски санкции, предаде Асошиейтед прес.

Държавната иранска агенция ИРНА съобщи, че президентът Рохани е дал пример с войната с Ирак през 80-те години, когато военновременният върховен съвет можеше да заобикаля останалите видове власти, за да взима решения по отношение на икономиката и войната. В съобщението не се посочва какво точно включват новите правомощия.

Рохани каза, че Иран се изправя пред безпрецедентни проблеми в "банковото дело и продажбата на петрол", но страната "е обединена в разбирането, че трябва да устои на САЩ и техните санкции".

Иранският президент каза, че подкрепя преговорите и дипломацията, но не и при сегашните условия, предаде Ройтерс, също позовавайки се на агенция ИРНА. "Днешната ситуация не е подходяща за преговори и нашият избор е единствено съпротивата", заяви Рохани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят