Иран въвежда нова парична единица

Иран въвежда нова парична единица

Правителството на Иран одобри преминаване от действащата в момента парична единица риал към нова - туман. Това съобщи агенция Ирна, позовавайки се на правителствения секретар Мохсен Хаджи Мирзаеи.

Решението има за цел опростяване на паричните плащания. Един туман ще бъде равен на 10 риала и по този начин в цифри цените ще намалеят с една нула, отбелязва той.

По думите му въпросът за преминаване към нова парична единица е бил изучаван от икономическа комисия на правителството през последната година и половина. Проектът за парична реформа е бил представен на централната банка през ноември миналата година.

Паричната единица "туман" е била в обращение в Персия (старото име на Иран) до 1932 година, когато е заменена с риала.

До моментът туманът бе неофициално платежно средство в страната. На купюрите, отпечатани от централната банка, и на етикетите в магазините паричната единица бе означено като "риал", но във всекидневната реч иранците почти винаги използваха за парите си думата "туман".

Заради инфлацията през последните години риалът силно се обезцени. В момента един щатски долар се котира за 39 000 риала, а обменният курс спрямо новата валута ще бъде 3900 тумана. На практика Иран извършва деноминация с един знак, въпреки че по-рано се предлагаше да бъдат премахнати три или дори четири нули.

Споделяне

Още от Бизнес