Иран възстанови интернет и се видя какво е ставало по време на протестите

Иран възстанови интернет и се видя какво е ставало по време на протестите

Завесата най-накрая бе вдигната. След седмица на потушени демонстрации при спрян достъп до интернет, иранците се завърнаха с ентусиазъм в световната мрежа, пише френският вестник "Фигаро".

"Здравей, свят, ти толкова много ни липсваше, скъп свят", написа в още в събота жителка на Техеран в страницата си във Фейсбук непосредствено след възобновяването на интернет връзката в Иран. Възстановената връзка се превърна във възможност за нея и за останалите иранци да споделят с целия свят какво се е случило през тези дни на хаос, провокиран от неочакваното увеличаване на цените на бензина. "Истински кошмар", казва ирански жител за събитията по време на демонстрациите.

След възстановяването на достъпа до интернет в Иран започнаха да се появяват видеоклипове, показващи бруталната разправа на властите с демонстрантите, пише британският вестник "Дейли телеграф".

На един от видеоклиповете се вижда как срещу хвърлящи камъни демонстранти се стреля с картечница. Други клипове показват как доброволци от иранската революционна гвардия преследват демонстранти с мотоциклети, а служители на реда в цивилни дрехи сграбчват, пребиват и влачат човек по улицата.

На видеоклип от град Керманшах служители на реда в цивилни дрехи и с палки в ръце дърпат мъж за косата и той в един момент пада на земята.

На друг от публикуваните в интернет през уикенда видеоклипове се вижда как предполагаеми служители на силите за сигурност от близко разстояние застрелват в главата невъоръжени демонстранти, а след това товарят телата им на камиони.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?