Иран вини Германия за иракските химически атаки

Властите в Техеран откриха пред германското посолство паметна плоча в знак на протест срещу германските доставки на технологии за химически оръжия за режима на Саддам Хюсеин през 80-те години, предаде ДПА.

Председателят на градския съвет Мехди Чамран откри плочата на специална церемония в присъствието на около 200 близки на жертви на иракските химически атаки по време на войната между двете страни 1980-88 г.

Според надписа на плочата германското правителство е снабдило Саддам Хюсеин с технологии за производство на химически оръжия, които той използвал в заключителната фаза на войната, убивайки хиляди ирански войници и иракски кюрди.

Иранският народ никога няма да забрави участието и ролята на германското правителство в това престъпление, се изтъква в текста.

По време на церемонията ветерани от войната призоваха за процес срещу германските лидери от онова време за военни престъпления и за изплащане на репарации на пострадалите от химически оръжия.

Кореспонденти съобщават, че това е поредният епизод от скандала между Германия и Иран, свързан с откриването на паметна плоча в Берлин през миналия месец, посветена на убийството на четирима ирански кюрди от агенти на иранското правителство през 1992 г., предаде Би Би Си. Иран отхвърля обвиненията.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?