Иран за пореден път обяви, че ще намали износа на нефт за ЕС

Иран ще намали износа на петрол за някои европейски страни, заяви иранският министър на петрола Ростам Каземи, цитиран от иранската информационна агенция "Фарс", съобщи в събота Ройтерс.

Каземи за пореден път заявява намеренията на страната си да ограничи доставките към ЕС в резултат на плановете на съюза да наложи ембарго на Иран от 1 юли заради ядрената програма на азиатската страна.

По думите на министъра ислямската държава със сигурност ще намали износа си за "някои европейски страни", а за други решението ще бъде взето на следващ етап. Министърът обаче не събощава името на нито една страна.

През последното тримесечие на 2011 г. на Европа се падат 25 на сто от износа на ирански петрол. Според анализатори, ако Техеран реши да спре доставките за Европа, това няма да се отрази на глобалните петролни пазари.

Иранският министър призова ЕС да преразгледа решението си за налагане на санкции върху вноса на ирански петрол и предупреди, че ако това не се случи, ще настъпи объркване на пазара. Каземи отхвърли искането на Турция за отстъпки в цената на газа, който Иран доставя на съседите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят