Иран задържа и после освободи 10 американски военни моряци

Иран задържа и после освободи 10 американски военни моряци

Иран задържа, а после освободи 10 американски моряци, навлезли по грешка с два катера в ирански териториални води.

Десетимата американски моряци, задържани вчера, след като по погрешка попаднали в ирански териториални води, бяха освободени, съобщи в сряда иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция в комюнике, прочетено по държавната телевизия, предаде Франс прес.


"При проверка се оказа, че навлизането им в териториалните води на страната не е било умишлено. Те се извиниха, след което бяха освободени в международни води", се казва в текста.

Според комюникето Съединените щати са се ангажирали подобни грешки да не се повтарят.

По-рано Иран съобщи, че два американски военни катера с десет моряци - девет мъже и една жена - са били задържани вчера в негови териториални води. Те били отведени на остров Фарси, в северната част на Персийския залив.

Освободените днес от иранските власти десет американски моряци, са напуснали Иран с двата военни катера, задържани вчера от Техеран в Персийския залива, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес. Няма индикации при краткото им задържане те да са пострадали, посочи в комюнике американското министерство на отбраната, допълвайки, че военноморските сили ще разследват обстоятелствата, при които моряците са се оказали на иранска територия.

Споделяне
Още от Свят

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?