Иран задържа и после освободи 10 американски военни моряци

Иран задържа и после освободи 10 американски военни моряци

Иран задържа, а после освободи 10 американски моряци, навлезли по грешка с два катера в ирански териториални води.

Десетимата американски моряци, задържани вчера, след като по погрешка попаднали в ирански териториални води, бяха освободени, съобщи в сряда иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция в комюнике, прочетено по държавната телевизия, предаде Франс прес.


"При проверка се оказа, че навлизането им в териториалните води на страната не е било умишлено. Те се извиниха, след което бяха освободени в международни води", се казва в текста.

Според комюникето Съединените щати са се ангажирали подобни грешки да не се повтарят.

По-рано Иран съобщи, че два американски военни катера с десет моряци - девет мъже и една жена - са били задържани вчера в негови териториални води. Те били отведени на остров Фарси, в северната част на Персийския залив.

Освободените днес от иранските власти десет американски моряци, са напуснали Иран с двата военни катера, задържани вчера от Техеран в Персийския залива, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес. Няма индикации при краткото им задържане те да са пострадали, посочи в комюнике американското министерство на отбраната, допълвайки, че военноморските сили ще разследват обстоятелствата, при които моряците са се оказали на иранска територия.

Споделяне

Още от Свят