Иран заплаши, че може да се оттегли от ядрената сделка, ако натискът продължи

Абас Арагчи

Иран може да се оттегли от сделката за ядрената му програма, ако под натиск на САЩ западните страни се откажат от икономическото сътрудничество с Ислямската република.

Това заяви в четвъртък в слово пред Кралския институт за международни отношения (Чатъм хаус) зам.-външният министър на Иран Абас Арагчи, цитиран от ТАСС.

"Според мен сделката няма да оцелее в подобни условия. Ако тази хаотична политика продължи, ако компаниите откажат да работят с Иран, няма да можем да спазваме тази сделка, тъй като няма да е изгодна за нас", каза Арагчи.

През януари президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще прекратят участието си в Съвместния всеобхватен план за действия по иранската ядрена програма, ако той не бъде променен. Американският лидер напомни, че е удължил за пореден път вдигането на санкциите от Иран, но само за да могат европейците да помогнат за поправяне на "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г.

"Тръмп създаде атмосфера на неяснота, която действа като отрова върху бизнес общността, работеща с Иран", заяви Арагчи. "Склонихме на 10-15 години ограничения заради мерки за изграждане на доверие и това не означава, че трябва да полагаме постоянни усилия за такова доверие", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят