Иран заплаши да се оттегли от ядреното споразумение

Иран заплаши да се оттегли от ядреното споразумение

Иран може много бързо да се оттегли от ядреното споразумение с великите сили, ако САЩ продължат с политиката на "санкции и принуда", заплаши иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Франс прес.

Сключеното през юли 2015 г. от Техеран и великите сили ядрено споразумение предвижда Иран да използва ядрената си програма само за мирни цели срещу постепенно вдигане на международните санкции.

"Неуспехът с използването на санкциите и принудата отведе предишните им администрации до масата за преговори", заяви Рохани в реч пред парламента, излъчена по телевизията. "Но ако те искат да се върнат към тези методи, със сигурност и в много кратък срок - не след седмици или месеци, а до дни или часове - ние ще се върнем към положението (отпреди споразумението, бел. АФП) по много по-категоричен начин", каза той.

Американският лидер Доналд Тръмп доказа на света, че "не е добър партньор", заяви още преизбраният наскоро ирански президент.

"През последните месеци светът видя как САЩ, освен че постоянно нарушаваха обещанията си, засягащи ядреното споразумение, неведнъж пренебрегваха международни споразумения и показаха на съюзниците си, че не са добър партньор", подчерта Рохани.

В средата на юли американската администрация наложи нови правни и финансови санкции на ирански лица и организации, свързани с програмата за балистични ракети, забранена с резолюция на ООН, и с Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

В края на миналия месец Конгресът на САЩ гласува санкции срещу Иран, обвинявайки го, че развива балистичната си програма, нарушава човешките права и подкрепя групировки като ливанската Хизбула, смятани за терористи от Вашингтон, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?