Иран заплаши ООН с преразглеждане на отношенията

Иран ще преразгледа връзките си с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако Съветът за сигурност към ООН наложи санкции на страната. Това съобщи в петък главният ирански преговарящ по ядрените въпроси Али Лариджани, цитиран от ББС.

Той отправи заплахата към международната общност след като пристигна в Москва за разговори с Кремъл за ядрената политика на Техеран. По-рано тази седмица три от членките на Съвета за сигурност внесоха проекторезолюция, която предвижда налагане на санкции срещу Иран заради отказа на страната да преустанови обогатяването на уран.

Русия обаче заяви, че текстът на документа е твърде строг и настоя за прокарването на негова омекотена версия.

”Ние ще преразгледаме отношенията си с МААЕ и ООН ако проекторезолюцията, прокарана от трите европейски страни бъде приета без тя да бъде съобразена с препоръките на Русия”, заяви Лариджани.

По думите му дори и препоръките на Москва да не бъдат приети в документа Иран “няма да промени своята политика по ядрения въпрос”.

Иран и досега твърди, че обогатяването на урана е насочено към производство на електричество, но САЩ и други западни държави смятат, че Техеран се опитва да създаде ядрени оръжия.

“Ние трябва да намерим логично разрешение на този проблем”, заяви още Лариджани.

Очаква се той да проведе разговори с външния министър на Русия Сергей Лавров, както и с председателят на Руския национален съвет за сигурност Игор Иванов.

Русия, която има право на вето върху решенията на Съвета за сигурност, има значителни икономически връзки с Техеран и най-вероятно няма да се съгласи на налагането на санкции. В момента Москва строи атомна електроцентрала край иранския град Бушер.

Според руската информационна агенция Риа новости, цитирана от ББС Лариджани е заявил още, че предложението Иран да продължи обогатява уран в Русия, все още се обмисля.

“Това предложение никога не е било отхвърляно и все още стои на масата за преговора”, добавя иранският преговарящ.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?