Иран заплаши САЩ с "удар в главата" при силови действия

Самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн" бе изпратен от САЩ в Близкия Изток, сн. ЕПА/БГНЕС

Иран ще нанесе "удар в главата" на САЩ, ако Вашингтон предприеме конкретни силови действия срещу тази държава, заяви бригадният генерал на иранския Корпус за охрана на въздушното пространство Амир-Али Хаджизаде, цитиран от иранската агенция ИСНА и Ройтерс в неделя.

Думите му са по повод изпратените от САЩ в региона на Близкия изток самолетоносач и бомбардировачи Б-52, за което преди седмица съветникът на американския президент по сигурността Джон Болтън каза, че целта е да се даде ясен сигнал към иранския режим за това, че всяко нападение срещу интересите на САЩ ще бъде посрещнато с безжалостна сила".

Ескалацията на напрежението между САЩ и Иран става на фона на заявленията на властите в Техеран за намерение да прекрати изпълнението на някои задължения в рамкитена споразумението за ядрената програма на Иран. Президентът на Иран Хасан Рохани даде 60 дни на европейските лидери за преговори по проблема и досега реакция има от страна на Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия.

Хаджизаде  сега заяви, че "ако в миналото самолетоносач с 40 до 50 машини на борда и 6000 души военни е представлявал сериозна заплаха за Иран, сега заплахата се превърна във възможност". "Ако (американците) направят и дено движение, ние ще ги ударим в  главата", каза генералът.

По-рано през деня началникът на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция ген. Хосеин Салами коментира, че САЩ са повели психологическа война в региона.

"Във връзка със ситуацията в региона командир Салами представи анализ, според който американците са започнали психологическа война", посочи говорителят на ръководството на иранския парламент Бехруз Немати, цитиран от Ройтерс. Салами е заявил, че основание да направи такава оценка му дава фактът, че по думите му прехвърлянията на американски сили от и към региона са нещо нормално.

Ген. Салами беше назначен за командир на корпуса на гвардейците миналия месец. Днес той заяви, че според него САЩ няма да рискуват да използват самолетоносачите си срещу Иран, предаде ТАСС, като се позова на телевизия "Ал Джазира". Салами каза, че иранските "отбранителни възможности са адекватни и достатъчни", и посочи, че американските самолетоносачи са уязвими.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?