Иран започна зареждането на АЕЦ “Бушер“ с гориво

Иран започна зареждането на АЕЦ “Бушер“ с гориво

Иран започна да зарежда с ядрено гориво главния реактор на първата си атомна централа “Бушер“, предаде държавната телевизия във вторник Това е ключова стъпка за въвеждането в експлоатация на електроцентралата, която се очаква да започен производство на електроенергия от 2011 г.

Русия ще управлява съоръжението в южен Иран, зареждайки го с гориво и поемайки грижата за радиоактивните му отпадъци. Руският ангажимент около централата доведе до оттеглянето на възраженията на САЩ срещу ядрената мощност, но остават опасения от иранската програма за обогатяване на уран, която може да бъде използвана за оръжейни цели, коментира АП.

Иран още не е решил дали да участва в предложените от ЕС преговори за ядрената му програма, обяви във вторник говорителят на външното министерство в Техеран Рамин Мехманпараст. По думите му иранските власти все още обмислят предложението, като "не само датата и мястото, но и дневният ред (на преговорите) трябва да бъдат уточнени".

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън предложи от 15 до 17 ноември във Виена Иран да преговаря с представители на петте постоянни членове на Съвета за сигурност - Великобритания, Китай, САЩ, Русия и Франция - плюс Германия. Шестте световни сили настояват преговорите да бъдат върху ядрения спор с Иран и отказа му да спре обогатяването на уран, докато Техеран настоява да се обсъждат световни проблеми, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят