Иран започва трета стъпка към намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран започва трета стъпка към намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение

Иран ще предприеме трета стъпка към неизпълнение на задълженията си по ключовото ядрено споразумение от 2015 г. със световните сили, съобщи външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Третата стъпка към редуциране на ангажиментите ни ще бъде осъществена при сегашната ситуация, - каза той. - Ние заявихме, че ако (споразумението) не бъде изцяло изпълнено от другите, то и ние ще го спазваме по същия непълен начин. И, разбира се, всички наши действия са в рамките на на (споразумението)."

Зариф не каза в какво точно ще се изрази поредното намаляване на ангажиментите му по сделката.

Иран многократно вече заявява, че поетапно ще ограничава спазването на задълженията си и дори може изцяло да се изтегли от нея, ако останалите подписали я държави не намерят начини да защитят икономиката му от американските санкции. Вашингтон се изтегли от споразумението миналата година.

Миналия месец Техеран заплаши да рестартира спрените центрофуги за обогатяване на уран до 20 процентна чистота, блокирайки един от съществените елементи на споразумението. Ирански официални лица казват, че всички мерки на страната по редуциране на ангажиментите ѝ по сделката са обратими, ако останалите страни, които са я подписали, изпълнят своите задължения. 

Споделяне

Още от Свят