Иранска разузнавателна служба е заподозряна в опит за атентат в Дания

Иранска разузнавателна служба е заподозряна в опит за атентат в Дания

Има подозрения, че иранска разузнавателна служба е опитала да извърши нападение срещу човек, намиращ се на територията на Дания, предаде Ройтерс, цитирайки началника на датските сили за сигурност Фин Борх Андерсен.

Нападението е щяло да бъде насочено срещу датския клон на "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз", уточни Андерсен на пресконференция. (Ахваз е арабското име на богатата на петрол иранска провинция Хузестан - бел. ред).

На 21 октомври служители на силите за сигурност са задържали норвежки гражданин от ирански произход, добави той.

Масираната полицейска операция в Източна Дания в края на миналия месец е била част от опитите на датските сили за сигурност да попречат на иранската операция, добави Андерсен, цитиран от Асошиейтед прес. На 28 септември полицаите са издирвали открадната кола с шведска регистрация, когато за кратко са прекъснали връзката между острова, на който е разположен Копенхаген, и останалата част на страната. По-късно те открили, че тя няма връзка със случая.

На 22 октомври в Иран беше извършено терористично нападение, при което загинаха най-малко 25 души. След това Техеран извика датския посланик и обвини правителството, че дава подслон на членове на група, която иранските власти смятат за терористична, и обвиняват за извършването на нападението.

Датският външен министър Андерс Самуелсен заяви в Туитър, че Копенхаген ще отговори на предполагаемия опит за нападение, предаде Ройтерс. Дания обсъжда по-нататъшни действия с други европейски страни, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа