Ирански медиен бос е застрелян в Истанбул

Застреляният в Истанбул бизнесмен

Основателят и ръководител на иранския сателитен телевизионен канал GEM TV Сайед Каримиан е бил застрелян в Истанбул заедно с негов бизнес партньор от Кувейт, съобщиха световните агенции в неделя.

Миналата година Каримиан бе задочно осъден от Техеран на шест години затвор заради това, че разпространява пропаганда срещу Иран и работи срещу националната сигурност, макар тв мрежата му да разпространява предимно западни забавни програми и фирми, преведени на персийски език. Каналът обаче продуцира тв сериали.

Смъртта е застигнала него и партньора му, докато са се придвижвали с автомобил в неделя сутринта в истанбулския квартал "Маслак". Тяхната кола била засечена от джип, откъдето е било открита стрелба. По-късно автомобилът на нападателите е бил открит опожарен, предаде Ройтерс  

Каримиан е бил открит мъртъв от пристигналите на мястото на инцидента линейки, а спътникът му починал по-късно в болница.

Турската агенция Доган цитира кмета на Истанбул, според когото стрелбата може да е резултат на неуредени финансови отношения на Каримиан.

Споделяне

Още от Свят