Ирански министър осъден за измама

Иранският министър на промишлеността Али Акбар Мехрабиан бе признат за виновен на апелативна инстанция по обвинения в измама, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Агенцията отбелязва, че това е нов удар за президента Махмуд Ахмадинеджад, който влезе в спорове с представители на собствения си ултраконсервативен лагер за взети от него кадрови решения. Ахмадинеджад първо си навлече гнева на хардлайнерите заради назначаването за първи вицепрезидент на Есфандиар Рахим Машай, който впоследствие се отказа от поста.

В неделя президентът уволни министъра на  разузнаването и сигурността Голам Хосеин Мохсени-Еджеи. Причини не бяха посочени, но двамата влязоха в спор заради назначението на Машай.

Съдебното решение срещу министъра на промишлеността, който е близък съюзник на Ахмадинеджад, може да осигури на противниците на президента нови аргументи срещу него. Мехрабиан бе признат за виновен по жалба на ирански учен, че е откраднал негова идея за приспособяване в жилищните домове на сигурни стаи за укриване при земетресения.

Споделяне

Още от България