Ирански сайтове твърдят, че аятолах Али Хаменей е мъртъв

Интернет е залят от твърдения, че върховният водач на ислямската република Иран аятолах Али Хаменей е мъртъв, пише в четвъртък израелският вестник "Аарец". Слуховете плъзнаха по мрежата "Туитър" и уебсайтове в Иран. Известна достоверност им придават твърденията, че силите за сигурност са обградили дома на Хаменей в Техеран и допускат единствено синовете му. Засега няма официално потвърждение дали висшият духовник е жив или мъртъв.

Това не е първият случай, в който здравословното състояние на Хаменей става обект на спекулации, отбелязва "Аарец". От години се твърди, че той има сериозни здравословни проблеми, но тези слухове също не са потвърдени официално.

Според някои анализатори става дума за маневра на аятолаха, с която той цели да постави сина си Мохтаба Хаменей като свой наследник, пише Деймиън Томпсън в блога си в електронното  изданието на британския вестник "Дейли телеграф".

Според блогърите Хаменей е починал вчера и се очаква смъртта му да бъде обявена скоро. Преди три години обаче също се разнесоха подобни слухове, които се оказаха неверни, отбелязва Томпсън.

Върховният водач е на 70 години.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?