Иранските реформатори печелят всички парламентарни места в Техеран

Привърженици на Рохани и реформатори взеха важна парламентарна победа

Коалиция "Листа на надеждата" на реформаторите и умерените привърженици на президента Хасан Рохани печели всичките 30 места в Техеран на парламентарните избори, предадоха световните агенции в неделя.

Водачът в листата на консерваторите Голам-Али Хадад Адел, бивш председател на парламента, е на 31-ва позиция и губи парламентарното си място в столицата.

Начело в списъка на кандидатите, които със сигурност са избрани, са реформаторът Мохамад Реза Ареф и умереният Али Мотахари, със съответно близо 1.3 милиона и над 1.1 милиона гласа. Тези данни се съобщават при преброени повече от 2,6 милиона бюлетини от общо 2,9 милиона избиратели в Техеран.

Реформаторите включиха в листата си трима умерени консерватори (един от тях е Мотахари) и всички те са избрани.

Начело на листата в Техеран бе Мохамад Реза Ареф - бивш кандидат на реформаторите за президентския пост през 2013 г., отказал се тогава от надпреварата в полза умерения кандидат Хасан Рохани, за да може Рохани да спечели още на първия тур.

В останалата част на страната реформаторите и умерените си поделят гласовете с независими кандидати, които не фигурират в нито една от двете основни листи, сочат частичните резултати.

Победата на "Листа на надеждата" в Техеран е решаващ тласък за привържениците на президента Рохани, които ще имат много по-значително присъствие в новия парламент, в който досега преобладаваха консерваторите.

Рохани се надява да разполага с парламентарно мнозинство, за да продължи да развива политиката си на отваряне. Той залага на значителния напредък, постигнат със сключването на ядреното споразумение с големите световни сили през юли миналата година, който даде възможност на Иран да излезе от изолацията.

В петък иранците гласуваха за парламент и за Събрание на експертите - органът, който избира върховния ръководител на страната.

Окончателните резултати от цялата страна, които трябва да бъдат потвърдени от влиятелният Съвет на пазителите на конституцията, се очакват най-рано утре или във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят