Иранските студенти се чувстват сякаш са им ограбили американската мечта

Иранските студенти се чувстват сякаш са им ограбили американската мечта

Нововъведените американски ограничения върху имиграцията създадоха несигурност за бъдещето на хиляди ирански студенти в САЩ, като много от тях са загубили надежда, че ще могат да завършат образованието си или да си намерят работа в Щатите.

Указът на президента Доналд Тръмп забранява на гражданите на седем страни с предимно мюсюлманско население, включително Иран, да влизат на територията на САЩ за три месеца и няма особена яснота какво ще стане след това.

Много студенти са изхарчили пари, спестявани от семействата им цял живот, за да си платят следването в Америка, за което се надяват, че ще им осигури възможност за по-добре платена работа на запад или в Иран.

Сега се опасяват, че ако напуснат САЩ, няма да могат да се върнат повече. Те също така не знаят какъв ще е статутът им след три месеца и дали ще имат право да учат, живеят или работят в САЩ.

Амин Амухади, 32-годишен, следва в Университета на Джорджия. Приятелката му, също иранка, скоро ще приключи докторантурата си в Канада.

"Възнамерявахме да се оженим след месец и да заживеем заедно, но сегашната забрана и евентуалните ѝ последствия заплашват всички наши планове за бъдещето", каза той пред Ройтерс. "Възможно е да прекратя докторантурата си и да кандидатствам в университет в Канада. Не мога да се сетя за никаква друга възможност."

САЩ са най-популярната дестинация за иранците за образование в чужбина въпреки враждебността от десетилетия в двустранните отношения. Тази тенденция стига дори до върховете на иранската държава; в политическия кабинет на президента Хасан Рохани има повече хора с докторантури в САЩ, отколкото в кабинета на предшественика на Тръмп Барак Обама.

През 2014 г. в американски университети са се обучавали около 8700 ирански студенти, тоест 20 процента от приблизителен общ брой от 50 хиляди иранци, следващи навън, сочат данни на Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Над 3000 ирански граждани са завършили докторантури в учебни заведения в САЩ през последните три години, заявиха в петиция срещу указа на Тръмп от петък над 7000 американски учени, сред които 40 Нобелови лауреати. Според тях забраната може да принуди доста на брой талантливи хора да си заминат.

Мохамадреза Джалаеипур, асистент в Харвардския университет, е отменил своя визита с научна цел в Оксфорд, защото се опасява да не бъде лишен от правото си да се върне.
34-годишният мъж каза, че не таи надежди да продължи образованието си в друг американски университет или да получи работна виза за САЩ.

"Този дискриминационен и нехуманен указ има за цел да навреди на иранското общество. Той показва, че американското правителство е нечестно, когато говори, че няма никакви проблеми с иранския народ, а само с иранските власти", посочи Джалаеипур.

Сред най-тежко засегнатите може да се окажат студентите по медицина.

Рузбе Есфандиари е иранец, завършил медицина в САЩ, след което си е намерил работа като изследовател в психиатричния център на окръг Харис в Хюстън.

По думите му дипломите по медицина от американски университети не се признават лесно в другите страни, така че на иранските дипломанти ще бъде нанесен тежък удар, ако не могат да работят в САЩ след неколкогодишно следване.

"Тази новина (указът на Тръмп) създава главоболия на иранците с докторска титла, които кандидатстват за право на пребиваване (в САЩ)", каза той.

Американската Образователна комисия за чуждестранни дипломанти по медицина заяви на уебсайта си, че е запозната с указа и че прави оценка на възможното му въздействие върху чуждестранните студенти и дипломанти.

Още преди указа на Тръмп пътят до висше образование в САЩ за иранците винаги е бил труден. Тъй като няма американско посолство в Иран, студентите трябва да пътуват до посолства или консулства в други страни, за да кандидатстват, което може да им струва хиляди долари.

Получаването на студентска виза може да трае месеци. От съображения за сигурност иранците понякога биват подлагани на щателни проверки за миналото им.

Захра Разави, студентка по информатика в Университета в Рочестър, заяви, че съпругът ѝ е кандидатствал няколко пъти за американска виза при управлението на Обама, но безуспешно.
Разави добави, че указът на Тръмп е попарил надеждите им да заживеят заедно в САЩ.

"Това нещастие предизвика силна тъга и дълбоко безпокойство у мен. Невъзможно е да се продължава по този начин. Нямам друг избор, освен да се сбогувам с мечтите си и да се откажа от следването."

Ширин Саджади, ирански психотерапевт в Бостън, иска да помогне на травматизираните студенти от нейната родина, предлагайки им безплатни психотерапевтични сеанси.

"Има усещане за надвиснала криза и нужда да осъзнаем хаоса, който ни заобикаля", каза тя пред Ройтерс.

"Много имигранти са дошли в тази страна единствено с надеждата за по-добър живот. Работили са усърдно, играли са по правилата и са се надявали да успеят. Но сега тази надежда е изчезнала."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?