Иранските власти арестуваха прочут кинорежисьор

Иранските сили за сигурност задържаха иранския кинорежисьор Джафар Панахи, носител на много международни награди, съобщи местен опозиционен сайт, цитиран от Ройтерс във вторник.

Панахи бил задържан в дома си заедно със съпругата си Махназ Мохамади, дъщеря си и 15 гости снощи, съобщава уебсайтът на опозиционния лидер Мир Хосейн Мусави - Калеме. Домът на Панахи бил претърсен, а някои от вещите му - конфискувани.

Режисьорът подкрепи Мусави при миналогодишните оспорвани президентски избори, които предизвикаха политически безредици в Иран в продължение на месеци. Засега властите не коментират ареста на Панахи, а официалните ирански медии не съобщават за задържането му.

През 2006 г. той получи Сребърна мечка на Берлинския филмов фестивал за филма "Вън от играта". Той разказва за ирански момичета, които се преобличат като момчета, за да гледат мач на националния ирански отбор от световна квалификация по футбол.

Определеното за миналия месец посещение на Джафар Панахи в Германия за Берлинския филмов фестивал бе отложено, след като иранските власти отказаха да му разрешат да напусне Иран.

Берлинале покани Панахи като почетен гост, който да участва в дискусиите за иранското кино. Той получи през 2000 г. Златен лъв на филмовия фестивал във Венеция за филма си "Кръгът".

Споделяне

Още от Свят