Иранските власти били арестували "десетки шпиони" в държавни учреждения

Махмуд Алави

Иранските служби за сигурност са задържали десетки шпиони, работещи в държавни учреждения. Това е заявил иранският министър на разузнаването (шефът на иранските специални служби) Махмуд Алави според полуофициалната иранска осведомителна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Алави не уточнява кога са били извършени арестите, нито за кои страни се предполага, че са работели шпионите. Той обаче поясни, че много от задържаните са двойни граждани.

"Нееднократно съм искал от хората да ни уведомяват, ако познават някой двоен гражданин. Контраразузнавателната служба на министерството на разузнаването успешно установи и арестува десетки шпиони в различни държавни учреждения", добави Алави.

Арестите на двойни граждани се увеличиха, откакто иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че в центровете за вземане на решения в Иран са проникнали западни агенти.

През 2017 г. Ройтерс съобщи, че иранското елитно военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция е арестувало най-малко 30 двойни граждани през последните години, предимно по обвинения в шпионаж.

Напрежението между Техеран и западните страни расте от май, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от международното споразумение за иранската ядрена програма и върна част от американските санкции. Те бяха отменени по силата на документа в замяна на ограничения върху иранската ядрена програма.

Иран не признава двойното гражданство и не обявява редовно арестите или обвиненията срещу двойни граждани, чиито права за консулска помощ са записани във Виенската конвенция, отбелязва Ройтерс.

Алави посочва, че този месец службите за сигурност са задържали член на групировката "Ислямска държава" в Южен Иран и са разбили "терористична клетка" в Северен Иран.
Той каза, че министерството на разузнаването е осуетило няколко заговора за бомбени атентати срещу метростанции и университети, но към онзи момент не било обявило това публично.

Според ултратвърдолинейната сунитска идеология на "Ислямска държава" шиитите - мнозинството от населението в Иран - се смятат за еретици. Миналата година джихадистите от "Ислямска държава" извършиха нападения срещу парламента в Техеран и мавзолея на основоположника на Ислямската революция в Иран през 1979 г. аятолах Рухола Хомейни. Най-малко 18 души загинаха при атаките.

Споделяне

Още от Свят