Иранските власти унищожиха 100 000 сателитни антени

Иранските власти унищожиха 100 000 сателитни антени

Властите в Иран унищожиха 100 000 параболични антени и други съоръжения за приемане на телевизия от сателит, съобщиха вчера местни медии, цитирани от Франс прес.

"Цялото оборудване е предадено доброволно от гражданите", съобщи агенция basijnews.ir, орган на милицията "басиджи" - паравоенно формирование на влиятелния Корпус на гвардейците на ислямската революция.

"Един милион души участваха в тази програма", заяви ръководителят на "басиджи" ген. Мохамад Реза Нагди на пресконференция преди унищожаването на уредите на официална церемония в Техеран.

По думите му сателитните телевизии като цяло развиват корупцията и развалят културата на обществото, водят до повече разводи, повече дрога и несигурност.

Макар и масово неспазван, законът забранява притежанието и продажбата на уреди за приемане на сателитна телевизия, като глобата за нарушителите може да бъде от 30 до 2800 долара. Полицията често прави обиски, за да конфискува такива антени, които се виждат по покривите, припомня АФП.

Шефът на "басиджи" разкритикува предложението на министъра на културата Али Джанати, който в петък призова за смекчаване на закона, нарушаван от 70 процента от иранците. Населението на Иран е 80 милиона души.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?