Иранският аятолах обвини САЩ, че изпратили вируса в Иран

В същото време президентът на Иран иска помощ от САЩ

Иранският аятолах обвини САЩ, че изпратили вируса в Иран

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че Съединените щати са отговорни за изпращането на коронавируса в Иран, затова за страната му е невъзможно да приеме каквато и да е американска помощ в борбата срещу заразата. В реч по случай персийската Нова година, той заяви: "Вие, американците, сте обвинявани за създаването на коронавируса" и добави: "Не знам доколко вярно е това твърдение, но дотогава, докато това обвинение стои, кой разумен човек ще ви се довери и приеме предложението ви за помощ".

"Възможно е вашите (предложени) медикаменти да са начин за по-голямо разпространение на вируса" каза още Хаменей и продължи: "Или ако изпратите терапевти и лекари, може би така те искат да видят ефекта от отровата в иранското общество, така че да попълнят информацията си. Говори се, че част от вируса е произведена срещу иранския народ".

Тонът му бе в пълно противоречие с думите на иранския президент Хасан Рохани, който предишния ден отправи сърдечна молба към американското общество да бъдат загърбени различията с Иран и да работят заедно в борбата с вируса, включително САЩ да вдигне икономическите санкции срещу Иран, предадоха световните агенции.

Веднага след речта на аятолах Хаменей, реформаторски настроени политици в Иран като Махмуд Садехи, поискаха от него да даде доказателства за твърденията си.

Конспирацията, според която коронавирусът е американско биологично оръжие, се разпространява от руски акаунти в социалните мрежи от началото на годината, заявиха през февруари представители на американското правителство. Тази седмица и ЕС предупреди, че засича дезинформация от руски източници за коронавируса.

Броят на заразените за денонощие скочи с 1028 и общо са 21 683

Твърденията на аятолаха идват в момент, когато иранското здравно министерство съобщи, че смъртните случаи в резултат на коронавируса в Иран са вече 1685, след като през последното денонощие починаха още 129 души.

За 24 часа броят на заразените се е увеличил с 1028 и в неделя общият им брой е вече 21 638, а 7913 души са се възстановили от болестта, по данни на властите.

Иран е най-засегната страна от коронавируса в Близкия изток.

Достоверни ли са данните

Официалните ирански данни обаче са критикувани като недостоверни, тъй като регистрираният брой на смъртните случаи включва само онези, които са били тествани за болестта. Световната здравна организация каза, че обявеното от Иран число може би отразява само една пета от истинския брой на хората, които са починали. За последните три дни официално признатият брой на смъртните случаи е нараснал само от 220 до 240, докато броят на заразените нараства.

Иран освен това продължава да излъчва противоречиви послания дали е в състояние да се справи с вируса, без да се вдигнат санкциите. Писмото от президента подчертава необходимостта за вдигане на американските санкции.

Държавният департамент на САЩ опроверга твърденията, че възпрепятства достигането на медикаменти за Иран. "Драги иранци, тъй като вашето правителство не ви казва истината, ние казваме: на 2 март Иран, вместо да действа като всяко нормално правителство по света, отказа да направи икономическата ви система прозрачна. Причината режимът да крие икономиката си е тази, че тя е корумпирана".

МВФ все още не е отговорил на иранското искане за отпускане на заем от 5 милиарда долара, за да може страната да се справи с вируса.

Qom News, местна новинарска агенция в Иран, съобщи в неделя, че в един от най-силно засегнатите райони на страната на всяка къща е окачен черен траур, а риданията от оплакването на починалите ехти по къщите. Стойте си у дома, иначе вие ще сте следващия, предупреждава агенцията.

***

Султанство Оман забранява от 22 март публичните събирания, намалява броя на служителите в държавните служби и затваря обменни бюра, затягайки мерките за справяне с коронавируса. Властите, според които в страната има 55 потвърдени случая на зараза, са поискали също от частния сектор да улесни работата от дистанция и са призовали търговския бизнес и частните лица да ограничат плащанията в брой, съобщи телевизията.

Малайзия съобщи за нови 123-ма заразени с коронавируса, с което потвърдените случаи в страната стават 1306. Според здравното министерство 34 от новите случаи са свързани с религиозно събиране в края на миналия месец. Регистрираните смъртни случаи досега са 10.

Малайзия е с най-много заразени в Югоизточна Азия. Властите разположиха войници да патрулират по улиците и да следят за спазване на ограниченията за пътуване из страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?