Иранският парламент демократизира избирателния закон

Доминираният от реформатори ирански парламент в неделя одобри законопроект за изменение на избирателния закон, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Документът цели да предотврати отстраняването на хиляди либерални кандидати от участие в предстоящите през февруари парламентарни избори в страната.

Законопроектът цели да накара влиятелния Съвет на пазителите на конституцията да позволи на всички депутати или кандидати, одобрени на предишните избори, да участват и в сегашните, освен ако за това няма силни законови пречки.

Съветът на пазителите забрани на 3600 души - почти половината от 8200 кандидати - да участват в изборите на 20 февруари, като се мотивира с незачитане на исляма и конституцията. Забраната засегна съюзниците на президента реформатор Хатами, включително 80 от сегашните 290 депутати.

Съветът на пазителите следи за спазването на конституцията и законите и е съставен от шестима духовници и шестима юристи. В миналото съветът масово е отхвърлял кандидатури на реформатори за парламентарни избори.

Приемането на днешния законопроект е първият случай след Ислямската революция през 1979 г., когато иранският парламент одобрява акт от най-високата - трета, степен на спешност, отбелязва АП.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: