Иранският парламент одобри международното споразумение за ядрената програма

Иранският парламент одобри международното споразумение за ядрената програма

Иранският парламент прие днес закон, одобряващ международното споразумение за ядрената програма на страната, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на държавната информационна агенция ИРНА.

За сделката гласуваха 161 депутати при 59 против и 13 въздържали се.

В неделя иранският парламент одобри закона при предварителен вот с по-малка разлика. За да влезе нормативният акт в сила, остава той да получи зелена светлина от Съвета на пазителите.

Агенциите определят изхода от гласуването като победа над управляващите в Иран над консервативните противници на споразумението, сключено през юли с групата 5+1 (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия).

Консерваторите, които имат мнозинство в иранския парламент, смятат сделката за по-изгодна за "шесторката", отколкото за Иран, и влязоха в бурни дебати със своите опоненти.

Те изглежда обаче са отчели подкрепата за споразумението, изразена от иранския върховен ръководител аятолах Али Хаменей.

Той има последната дума по всички важни за страната въпроси, но поиска парламентът да изрази своята позиция.

Сега вече на практика няма препятствия пред изпълнението на т. нар. Съвместен всеобхватен план за действие, подписан от Иран и "шесторката" на 14 юли във Виена.

Републиканците в САЩ, които имат мнозинство и в двете камари на Конгреса и са твърдо против споразумението, не успяха да го торпилират, след като президентът Барак Обама наложи вето на съответния законопроект, а неговите демократи не допуснаха то да бъде преодоляно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?