Иранският посланик в София: Техеран няма нищо общо с атентата в Бургас

Посланикът на Иран Голамреза Багери Могадам

Иранският посланик в София Голамреза Багери Могадам отхвърли всякакво иранско участие в антиизраелския атентат от 18 юли миналата година на бургаското летище Сарафово, след като България посочи ливанското шиитско движение Хизбула за отговорно за нападението, съобщи Франс прес.

България не е посочвала Иран като отговорен за атентата в Бургас, а военното крило на проиранската групировка Хизбула. По-рано тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Техеран, че започнал "световна терористична кампания" след атаката в Бургас.

"Иран няма нищо общо с атентата в Бургас. Техеран осъжда тероризма във всичките му форми", заяви посланик Багери.

Веднага след атентата Израел обяви, че зад него стоят Хизбула и Иран.

Според посланика обаче в действителност Израел е предизвикал атентата, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.

"Според информации в медиите, няколко страни са замесени. Това напомня на убийството в Дубай на един от лидерите на палестинска група", заяви иранският посланик.

Един от основателите на въоръженото крило на палестинското ислямистко движение Хамас, Махмуд ал Мабхух, беше убит преди две години в хотелската си стая в Дубай, припомни посланикът.

Извършителите на това убийство бяха използвали австралийски, британски, ирландски, френски и германски паспорти.

"Оказа се, че убийците са били изпратени от ционисткия режим", заяви Багери.

"Ако светът беше реагирал по-категорично на това убийство, свързаните с тероризма среди вече нямаше да си позволяват подобни действия", отбеляза иранският посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от България