Иранският президент обвини САЩ за атентатите на 11 септември

Иранският президент обвини САЩ за атентатите на 11 септември

САЩ и други западни страни напуснаха залата на Общото събрание на ООН в знак на протест по време на речта на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, в която той заяви, че повечето хора вярват, че правителството на САЩ стои зад атаките от 11 септември, съобщи ББС в петък.

Освен САЩ, залата в Ню Йорк напуснаха и делегациите на всички страни членки на ЕС, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Коста Рика. САЩ описаха коментарите на Ахмадинеджад като "отвратителни и измамни". Иранският президент обаче не бе разколебан от протеста и продължи с атака срещу ционизма и Израел.

Той започна речта си констатирайки провала на съществуващия световен ред и капитализма, заявявайки, че светът трябва да се ръководи от добродетелни хора като пророците.

Иранският президент заяви, че страната му не иска да произвежда ядрени оръжия и добави, че някои членове на Съвета за сигурност на ООН приравняват ядрената енергия с атомните бомби.

Той заяви, че ще бъде домакин на конференция, посветена на тероризма следващата година и 2011 г. следва да бъде годината на ядрено разоръжаване.

Ахмадинеджад каза, че предимно представители на американската администрация вярват, че атаките на 11 септември са дело на Ал Каида. По думите му има друга теория, според която "някои сегменти от правителството на САЩ са дирижирали нападенията, за да се извърши поврат в отслабването на американска икономика и на влиянието в Близкия изток с цел да бъде спасен ционисткият режим".

"Повечето американци, както и повечето други народности и политици по света, са съгласни с тази гледна точка", заяви иранският президент.

Вестник "Файненшъл таймс" коментира, че речта на Ахмадинеджад е вгорчила оптимистичната атмосфера, която беше почнала да се заформя около появилите се напоследък признаци на готовност на Иран да поднови дипломатическите усилия за разрешаването на ядрения спор с международната общност.

В изказването си Ахмадинеджад не е споменал нищо за подновяване на преговорите, въпреки че разкритикува като несправедлива системата, която позволява на някои страни да увеличат ядрения си арсенал, докато на други се отказва правото да развиват ядрена енергетика за мирни цели.

Вестникът коментира още, че поне допреди изказването на Ахмадинеджад, Иран е давал признаци на готовност за подновяване на диалога за ядрената му програма, като това вероятно се дължи на факта, че започва да се усеща ефектът от новите санкции, които ООН и САЩ наложиха на ислямската република през лятото

Налице са също признаци на сплотяване в международната общност по отношение на политиката към Иран, коментира "Файненшъл таймс". Русия се отказа от продажбата на високотехнологична система за противоракетна отбрана на Техеран, а съседите на Иран в района на Персийския залив трескаво попълват арсеналите си, харчейки над 120 милиарда долара за американски оръжия.

Последният кръг от преговорите се провали, защото Иран отказа да приеме, че трябва да легитимира ядрената си програма. За да има смисъл от нови преговори, това трябва да бъде поставено като предварително условие, коментира "Файненшъл таймс", цитиран от БТА. Иран трябва също така да спре обогатяването на уран до 20 процента, което започна след провала на последните преговори.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?