Иранският президент огласи декларация за правата, с което сбъдна "стара своя мечта"

Иранският президент огласи декларация за правата, с което сбъдна "стара своя мечта"

Иранският президент Хасан Рохани огласи декларация за правата, която има за цел да гарантира свободата на словото и на демонстрации, правото на справедлив процес и зачитане на личния живот, като подчерта, че осъществява стара своя мечта, предаде Франс прес.

Рохани отбеляза, че много от тези права вече фигурират в конституцията на Ислямската република, но декларацията е първият списък с принципи, които могат да се използват при оценка на резултатите от работата на държавните институции.

"Много съм щастлив, че едно от най-важните ми обещания днес се осъществява и че изпълнявам една от най-старите си мечти", каза президентът на отразена от телевизията церемония.

Умереният Рохани посочи, че декларацията още няма силата на закон, но трябва да се прилага от всички и всички власти трябва да спазват ограниченията на правомощията им.

Обсегът на текста обаче ще е ограничен, поради факта, че много институции в Иран, и главно съдебната власт и влиятелните служи на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, са в ръцете на привърженици на твърдата линия и не са подчинени на президента.

Занапред "отговорник по правата на гражданите" ще работи в правителствените служби, за да изработва проекти за реформа и да следи за напредъка им чрез годишни отчети.

"Това е стъпка напред за гарантиране на част от правата и свободите, от които хората трябва да могат да се ползват", каза за АФП адвокатът от Техеран Юсеф Молаи.

Рохани обеща декларация за правата по време на предизборната си капания през 2013 г. и огласяването ѝ днес може да се разглежда като опит да обедини реформисткия лагер в светлината на следващите избори през май догодина, на които той ще се бори за нов мандат.

Консерваторите побързаха да разкритикуват инициативата, посочвайки, че тя била дело на реформистко малцинство, а не на широката общественост.

"Докато хората очакват с нетърпение икономическите резултати от ядреното споразумение от 2015 г., правителството се сеща за човешките права. Това е подигравка", отбеляза консервативната социална мрежа "Осулгара нюз".

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?