Иранският президент предупреди, че корупцията застрашава устоите на страната

Корупцията застрашава устоите на Ислямската република, предупреди иранският президент Хасан Рохани, който разкритикува контролиращите част от икономиката монополи, предаде Франс прес.

Избраният през юни 2013 г. умерен президент превърна борбата срещу корупцията в един от приоритетите си за съживяване на изпадналата в криза иранска икономика. Страната е на 136-о място от 175 в класацията на възприятието за корупция по държави на "Трансперънси интернешънъл".

През септември първият вицепрезидент на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад - Мохамад Реза Рахими, бе осъден за съучастие в редица корупционни афери. През май бизнесмен беше обесен, след като бе признат за виновен в гигантска банкова измама за 2,6 милиарда долара. Друг бизнесмен е в ареста от края на 2013 г. по обвинение, че е присвоил 3 милиарда долара при неофициални петролни трансакции, заобикалящи западното ембарго.

Корупцията застрашава "режима и устоите на революцията", заяви Рохани на семинар с представители на трите власти (изпълнителна, законодателна и съдебна).

"Хората направиха революцията, за да премахнат корупцията, за да няма нито един корумпиран във властта и ако ние сме слаби в борбата срещу корупцията, това ще означава слабост на Ислямската република, неуспех на революцията да постигне една от главните си цели", обясни Рохани в реч, излъчена по държавната телевизия.

"Трябва да се борим с корупцията както с инфлацията, рецесията и безработицата", заяви той.

Президентът разкритикува и монополите, които според него са причина за корупцията.

"Когато в едно общество няма конкуренция, когато някой държи нещо ексклузивно, това не е добре. Понякога не може нищо да се направи. Тогава трябва да има по-строг надзор там, където има монопол", каза иранският президент.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?