Иранският президент ще се бори за втори мандат

Хасан Рохани

Иранският президент Хасан Рохани реши "да участва в президентските избори" на 19 май, за да получи втори четиригодишен мандат. Това съобщи днес вицепрезидентът за законодателните и парламентарните въпроси Хосейн Али Амири, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА.

Избран през 2013 г. с подкрепата на умерените и реформаторите, Хасан Рохани - ислямски теолог с умерени възгледи, все още не е огласил намеренията си официално.

Според иранското законодателство кандидатите за президентския пост трябва да се регистрират до 15 април. После Съветът на пазителите ще разполага с 10 дни, за да одобри или отхвърли кандидатурите. Изборната кампания се очаква да започне на 28 април и да приключи на 17 май.

На 18 февруари пръв обяви своята кандидатура като "независим" Хамид Багаи, бивш вицепрезидент на ултраконсерватора Махмуд Ахмадинеджад.

През септември 2016 г. Ахмадинеджад (президент от 2005 до 2013 г.) заяви, че няма да се кандидатира, след като разговарял с ръководителя на Ислямска република Иран аятолах Сайед Али Хаменей, който го разубедил. Преди време върховният лидер каза, че трябва да се избегне "вредна биполяризация" в страната.

Наскоро Ахмадинеджад потвърди, че няма да е сред кандидатите и няма да подкрепи никой кандидат по време на кампанията.

През декември в консервативния лагер бе създадена нова група, наречена "Народен фронт на силите на ислямската революция", чиято цел бе да обедини всички групировки и личности, спадащи към това течение, за да излъчат общ кандидат, отбелязва АФП.

Междувременно, в неделя бе разпространено отворено писмо на Ахмадинеджад до американския президент Доналд Тръмп, в което бившият ирански лидер изтъква редица достойнства на Тръмп като например това, че е описал "честно" "корумпираната" политическа система в САЩ.

"Американската електорална система десетилетия наред е потъпквала гласовете на народа в полза на едно определено малцинство", добавя бившият ирански президент.
Ахмадинеджад приканва Тръмп да сложи край на американските намеси в Близкия изток, предаде БНР.

Споделяне

Още от Свят