Иранският външен министър заяви, че преговорите със САЩ не са тема табу

Мохамад Джавад Зариф

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че преговорите със САЩ не са тема табу, но без ясен дневен ред ще бъдат безсмислени за Иран, предаде ДПА.

Зариф подчерта, че Иран никога не е отхвърлял преговорите като политическо средство, но те трябва да имат ясно съдържание и цели.

Той каза, че вече никой няма доверие на САЩ и е трудно да си представи преговори с тях след възобновените санкции срещу Иран, съобщи Франс прес.

Министърът изрази и мнението си, че американците няма да успеят да попречат на страната му да изнася петрол и заяви, че те ще понесат последиците на опитите си да го сторят, предаде Ройтерс.

Зариф не уточни за какви последици става дума.

Същевременно германският външен министър Хайко Маас предупреди днес, че решението на САЩ отново да наложат санкции срещу Иран може да засили нестабилността в региона, предаде ДПА.

В интервю за германския в. "Пасауер нойе пресе" Маас определи като "грешка" решението на САЩ да се изтеглят от ядреното споразумение с Иран, тъй като сделката е много по-добра от всяка алтернатива.

"Ние се борим за споразумението, защото е в интерес на нашата безопасност да донесем сигурност и прозрачност в региона", каза той.

Някои хора в правителството на американския президент Доналд Тръмп твърдят, че новите санкции ще доведат до политическа промяна, но Маас предупреди, че предишните примери за "смяна на режима" в Ирак и Либия са създали още по-големи проблеми.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?