Иранският върховен лидер аятолах Хаменей разкритикува писмо на сенатори до Иран

Аятолах Хаменей

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей реагира остро на писмото, пратено до Техеран от републикански сенатори, заплашващи да отменят всяко ядрено споразумение между САЩ и Иран, предаде Ройтерс, позовавайки се на иранската осведомителна агенция Мехр.

"Винаги, когато преговарящите страни постигнат известен напредък, тонът на американците става по-рязък и груб", заяви Хаменей на среща с иранския президент Хасан Рохани и висши
духовници.

В писмо, изпратено в понеделник до властите в Техеран, 47 сенатори републиканци предупредиха Иран, че бъдещо ядрено споразумение, сключено с американския президент Барак Обама, може да трае само до края на мандата му.

Разбира се, че съм обезпокоен, тъй като другата страна е известна със своята непрозрачност, хитрини и непочтеност. Всеки път, когато стигнем до етап, при който се вижда краят на преговорите, тонът на другата страна, и по-специално на американците, става по-остър. Това е характерно за техния подход на номера и измами, каза Хаменей.

Преговорите, които се подновяват следващата седмица в швейцарския град Лозана, са в критична фаза, тъй като страните се стремят да се вместят в набелязаните срокове за постигане на временно споразумение до края на март и на окончателно - през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят