Иранският върховен водач забрани бъдещи преговори със САЩ

аятолах Али Хаменей

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей забрани всякакви бъдещи преговори между Иран и САЩ по-малко от три месеца след като Техеран подписа ядрена сделка със Запада в резултат на дългогодишни преговори, ръководени от САЩ, съобщи Ройтерс.

Хаменей не подкрепи публично постигнатото през юли споразумение със световните сили, което се смята за политическа победа за умерените сили в Иран начело с президента Хасан Рохани. Твърдолинейните в Иран още се опитват да спъват изпълнението на договореностите.

В обръщение към командирите на военноморските сили на Гвардейците на ислямската революция Хаменей заяви, че преговорите със САЩ са донесли на Иран само негативи.

"Преговорите със САЩ отвориха врати за тяхното икономическо, културно, политическо влияние и за влиянието им върху сигурността. Дори по време на ядрените преговори те се опитваха да вредят на националните ни интереси при всяка възможност", заяви аятолахът, цитиран в уебсайта си.

Коментарите на Хаменей го поставят в пряко противоречие с Рохани, който се надява на нормализиране на отношенията със Запада и който многократно е заявявал, че правителството му е готова да преговаря с всеки за решаването на регионалните проблеми.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?