Иранци в САЩ виждат в убийството на Солеймани възможност за дисидентите

Портрет на генерал Касем Солеймани, поставен върху сградата на бившето американско посолство в Техеран, заснета на 7 януари тази година

Смъртта на високопоставен ирански генерал отдавна трябваше да се случи, казаха лидери на базирана в САЩ продемократична група. Според тях тя може да открие възможност за дисидентите да оспорят властта на отслабеното правителство в Техеран, предава агенция Ройтерс.

Генерал Касем Солеймани, командващ иранската елитна паравоенна и шпионска служба в чужбина, известна като силите "Ал Кудс", бе убит в петък, когато ракета, изстреляна от американски дрон, улучи неговия автомобил, докато напускаше багдадското летище.

Изненадващата атака срещу Солеймани, който изгради мрежа от армии проксита на Техеран в целия Близък изток и бе главна фигура в кампанията на Иран за прогонване на силите на САЩ от Ирак, предизвика нова криза в региона и породи страхове от по-голяма война.

"Това отдавна трябваше да се случи", казва в интервю за Ройтерс Насер Шариф, президент на Калифорнийското общество за демокрация в Иран. Според него Солеймани е прилагал репресивна тактика срещу иранския народ, всявал е страх чрез силите "Ал Кудс" и е подкрепял правителството на президента Башар Асад в Сирия. "Солеймани осъществяваше програма за разширяване на терора в целия Близък изток. Той е отговорен за смъртта на хиляди хора. Когато нашата (иранска) общност (в САЩ) узна тази новина, тя беше радостно развълнувана", заяви Шариф.

В Южна Калифорния живее най-голямата иранска диаспора в чужбина. Стотици продемократично настроени ирано-американци ще се съберат в събота на отдавно планирано събрание, на което смъртта на Солеймани вероятно ще бъде една от основните дискутирани теми, добави Шариф.

За много иранци, независимо дали са поддръжници на клерикалната върхушка или не, Солеймани бе национален герой. Той обаче бе смятан за опасен злодей от западните правителства, противници на иранската дъга на влияние, преминаваща през Леванта (източното средиземноморско крайбрежие в Западна Азия) и простираща се до района на Персийския залив. Иран се закани да отмъсти за смъртта му и часове след неговото погребение предприе ракетна атака срещу предвожданите от САЩ сили в Ирак.

ПО УЛИЦИТЕ

Шариф казва, че дисидентите във и извън Иран смятат ръководството на страната за уязвимо, финансово отслабено и вече дискредитирано пред света като репресивно. Те вярват, че смъртта на Солеймани идва в подходящ момент за онези, които се стремят към демократично въстание.

"Това може да открие възможност за протестиращи иранци да излязат отново по улиците", заяви Шариф. За Техеран генералът е трудно заменим, отбеляза той. "Нашата организация не желае война. Тя иска промяна, която да бъде извършена от иранския народ", подчерта дисидентът.

През ноември Иран бе обхванат от протести, които първоначално бяха предизвикани от рязкото поскъпване на бензина, но след това демонстрантите поискаха и повече политически свободи. Ройтерс съобщи, че около 1500 души са били убити при потушаването (на протестите), заповядано от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Това бяха най-кървавите протести в Иран след Ислямската революция през 1979 г.

Шариф казва, че не е чул за някакви засилени опасения за сигурността в САЩ, засягащи иранците. Базираният във Вашингтон Национален ирански американски съвет обаче изрази в декларация в понеделник загриженост по повод "тревожните съобщения", че над 60 иранци и ирано-американци са били задържани и разпитани от служители на Американската агенция за митниците и гранична охрана на границата (CBP, абревиатура на английски език) на щата Вашингтон с Канада.

Агенция Ройтерс не е потвърдила достоверността на тези съобщения, а CBP не е отговорила на запитванията за коментар по въпроса.

Търканията между Иран и САЩ се засилиха, след като Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение между Иран и световните сили, и отново наложи санкциите срещу Техеран, които намалиха рязко жизненоважния му петролен износ.

Американските власти заявиха, че Солеймани е бил убит заради наличието на солидни разузнавателни данни, че командваните от него сили планират атаки срещу американски цели в региона, макар че досега не са представили доказателства за това.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?