Ирена Кръстева и Корпоративна банка вземат и ФК "Левски"?

Ирена Кръстева и Корпоративна банка вземат и ФК "Левски"?

Инвестиционните интереси на бившата шефка на Спортния тотализатор и ръководител на "Нова Българска медийна група" Ирена Кръстева и на мажоритарния собственик на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев продължават да се разширяват и този път се насочват към покупката на футболен клуб "Левски". Това твърди вестник "Седем дни спорт" в сряда. Кръстева и КТБ са близки до кръгове от ДПС и покупката на редица медии и придобиването на повечето от дяловете в ИПК "Родина" се тълкуват като стратегия на партията на Доган да разшири влиянието си преди и след изборите за парламент през лятото.

Намеренията на тандема Кръстева – Цветан Василев са били потвърдени от няколко независими източника, пише спортното издание. Към собственика на "Левски" Тодор Батков е било отправено конкретно предложение, а самият Батков не отрича, че търси инвеститор, който да помогне финансово на футболния клуб. На общото събрание на акционерите на клуба в края на декември е била отчетена годишна загуба от 300 хил. лв. Това се случва за първи път в историята на "Левски".

Идеята на Кръстева да купи футболен отбор не е нова, но преговорите за пловдивския "Ботев" се провалиха. След това тя насочила интереса си към "Левски", още повече, че с Батков се познават добре покрай дяловото му участие в ИПК "Родина", което той продаде на Кръстева неотдавна. Говори се усилено, че медийната група, начело на която е бившата шефка на тотото, води преговори с Батков и за закупуването на вестник "Стандарт".

Според "Седем дни спорт" покупката на футболен клуб "Левски" се вписва в стратегията на ДПС за разширяване на влиянието му и търсенето на по-широка подкрепа като национална партия.

Шеметната кариера на Кръстева и на сина ѝ Делян Пеевски сочат, че двамата случиха на политическа подкрепа. Кръстева се издигна до поста шеф на Спортния тотализатор по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски благодарение на близостта си с личния секретар на царската фамилия Галя Дичева.

Нейният син разви още по-блестяща "професионална" кариера. Като ръководител на младежкото НДСВ той стана на 22 години парламентарен секретар на транспортното министерство. След това бе назначен като следовател от близкия до ДПС бивш шеф на следствието Ангел Александров. Последва възкачването на Пеевски до поста зам.-министър в министерството на Емел Етем. Покрай скандала "Ангел Александров – Румен Овчаров" Пеевски бе отстранен от премиера Сергей Станишев, но после под натиска на ДПС отново върнат на поста.

Заговори се, че ДАНС и комисията "Кушлев" ще разследват откъде са финансовите средства на Кръстева и Пеевски, което така и не се случи. Междувременно интересите на майката и сина в спорта и по-точно в имотната и финансовата страна на спорта проличаха в скандалите около опитите за скрита приватизация на зала "Универсиада". Приватизацията най-сетне се случи с намесата на Корпоративна банка и (вероятно) не без активния апетит на Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?