Ирена Кръстева и Цветан Василев взеха недостроения ИПК-Родина

Съдбата на сградата остава неясна, трудно можела да се довърши

Ирена Кръстева и Цветан Василев взеха недостроения ИПК-Родина

Бившата шефка на тотото, сега собственик на медийната група "Обединени български вестници" Ирена Кръстева и мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев очаквано купиха недосторената сграда на ИПК-Родина на "Цариградско шосе" в София.

Тяхното дружество "ИПК Родина" АД бе единственият кандидат за търга с явно наддаване за продажбата на имота, разположен на атрактивно място. Те спечелиха търга, подавайки оферта с исканата от Агенцията за приватизация и слезприватизационен контрол началната тръжна цена от 20 млн. лв. Депозитът за участие в процедурата бе 2 млн. лв., а до наддаване нямаше как да се стигне при един играч

 

Новият собственик ще трябва в срок от 1 година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота. Той включва две сгради в груб строеж с по 9 и 15 етажа, свързани с топла връзка, както и ниско триетажно тяло. Общата разгъната застроена площ надхвърля 30 хил. кв.м.

 

Пълномощник на фирмата на купувача не обясни каква ще съдбата на сградата, която стои недовършена от около 20  години. По думите му е много трудно тя да бъде довършена.  

 

Интересът на Кръстева и Цветанов към сградата и терена под нея от 15 дка е отдавнашен. Дори с правителството на Сергей Станишев бе на път да се сключи сделка за дострояването на имота чрез публично-частно партньорство, в което държавата да участва с апортна вноска от четири апетитни имота в центъра на София, а в замяна на това Кръстева да пригоди сградата на "Цариградско шосе" за офис на Националната агенция по приходите.

 

Ирена Кръстева и Цветан Василев, чиято банка е основният кредитор на медийната група на бившата шефка на тотото, притежават и едноименната печатница, разположената в близост до недостроената сграда на ИПК-Родина. 

 

Сделката за недостроената сграда на ИПК-Родина трябва да бъде одобрена от Надзорния съвет на приватизационната агенция и от Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?