Ирена Кръстева иска марката "Кой"

Заявката за правата е подадена до Патентното ведомство на 30 април, но таксите все още не са платени

Компанията "Пресмаркет" ЕООД е внесла искане в Патентното ведомство за запазване на правата върху словната марка "Кой", се вижда в онлайн регистъра на ведомството. За това съобщи в блога си журналистът Мирослав Иванов. "Пресмаркет" се управлява и е собственост на Ирена Кръстева – майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, чието одобрение за председател на ДАНС през лятото на 2013 г. предизвика вълна от протести, продължили повече от година.

"Пресмаркет" е еднолична собственост на "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, което е 100% притежание на Ирена Кръстева чрез едноличното ѝ дружество "Балканска медийна компания" ЕАД.

Поисканата на 30 април 2015 г. словна марка все още не е регистрирана, а статутът ѝ е "неплатени такси", съобщи журналистът Мирослав Иванов в блога си. Пред Mediapool шефът на Дирекция "Марки и географски означения" в Патентното ведомство Магдалена Радулова обясни, че срокът, в който трябва да се платят таксите, е един месец, след като бъде уведомен поискалият да запази марката. Кога обаче "Пресмаркет" е получило уведомление, че дължи такси не може да бъде казано, защото тази информация не е публична и касае само страните по производството, добави Радулова. По думите ѝ, ако таксите не бъдат платени в едномесечния срок, заявката ще се счита за неизпълнена и няма да се даде бъдещ ход на делото за запазване на словната марка.

Словните марки са най-голямата група, Те представляват дума – имена на лица, букви, цифри, други съчетания, а към тях могат да се отнесат и имената на известни личности. Марката може да означава и географско понятие. Една словна марка може да възпроизвежда и фирменото наименование на нейния притежател. Словна марка може да са изрази, девизи, лозунги.

Ако искането бъде одобрено и "Пресмаркет" получи правата над марката "Кой" тогава никой извън притежателя на правата няма да може да използва думата, защото тя ще е регистрирана марка.

Защо ли семейството на Делян Пеевски иска да получи правата за еднолично ползване на "Кой"?. Вероятно, защото именно неяснотите около номинация на Пеевски за шеф на ДАНС и последвалото му избиране на поста станаха повод хаштагът #Кой да се превърне в синоним при назоваването на неясни зависимости и назначения в държавата и за олигархични връзки. Хиляди изпълваха площадите с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски, питайки "Кой предложи Пеевски?".

От лятото на 2013 г. кръгът Кой се превърна в нарицателно за задкулисното, непрозрачно и мафиотизирано управление на България.

След разпространяването на новината адвокатката от "Манев & Партнерс" Александра Семерджиева, специализирана в патентното право, публикува допълнително разяснение по случая в социалните мрежи. "Начи, по повод колосалните глупости, които прочетох относно заявяването на марка "Кой?" в Патентното ведомство:

Заявката е правена от нас – отлично знаете, че се грижим за марките на групата на Ирена Кръстева. Целта е да се запази действието на вече регистрирана марка "Кой?", под която Блъсков издаваше едноименно списание преди десетина години. Тя изтече през 2010 г.

Вярно е, че е налице съвпадение с едноименния хаштаг, но освен че грешката е забавлително вярна, тук няма нищо друго интересно. Съжалявам, че разочаровам търсачите на сензации", пише Семерджиева, цитирана от "Клуб Z".

Споделяне

Още по темата

Още от България