Ирена Кръстева иска марката "Кой"

Заявката за правата е подадена до Патентното ведомство на 30 април, но таксите все още не са платени

Компанията "Пресмаркет" ЕООД е внесла искане в Патентното ведомство за запазване на правата върху словната марка "Кой", се вижда в онлайн регистъра на ведомството. За това съобщи в блога си журналистът Мирослав Иванов. "Пресмаркет" се управлява и е собственост на Ирена Кръстева – майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, чието одобрение за председател на ДАНС през лятото на 2013 г. предизвика вълна от протести, продължили повече от година.

"Пресмаркет" е еднолична собственост на "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, което е 100% притежание на Ирена Кръстева чрез едноличното ѝ дружество "Балканска медийна компания" ЕАД.

Поисканата на 30 април 2015 г. словна марка все още не е регистрирана, а статутът ѝ е "неплатени такси", съобщи журналистът Мирослав Иванов в блога си. Пред Mediapool шефът на Дирекция "Марки и географски означения" в Патентното ведомство Магдалена Радулова обясни, че срокът, в който трябва да се платят таксите, е един месец, след като бъде уведомен поискалият да запази марката. Кога обаче "Пресмаркет" е получило уведомление, че дължи такси не може да бъде казано, защото тази информация не е публична и касае само страните по производството, добави Радулова. По думите ѝ, ако таксите не бъдат платени в едномесечния срок, заявката ще се счита за неизпълнена и няма да се даде бъдещ ход на делото за запазване на словната марка.

Словните марки са най-голямата група, Те представляват дума – имена на лица, букви, цифри, други съчетания, а към тях могат да се отнесат и имената на известни личности. Марката може да означава и географско понятие. Една словна марка може да възпроизвежда и фирменото наименование на нейния притежател. Словна марка може да са изрази, девизи, лозунги.

Ако искането бъде одобрено и "Пресмаркет" получи правата над марката "Кой" тогава никой извън притежателя на правата няма да може да използва думата, защото тя ще е регистрирана марка.

Защо ли семейството на Делян Пеевски иска да получи правата за еднолично ползване на "Кой"?. Вероятно, защото именно неяснотите около номинация на Пеевски за шеф на ДАНС и последвалото му избиране на поста станаха повод хаштагът #Кой да се превърне в синоним при назоваването на неясни зависимости и назначения в държавата и за олигархични връзки. Хиляди изпълваха площадите с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски, питайки "Кой предложи Пеевски?".

От лятото на 2013 г. кръгът Кой се превърна в нарицателно за задкулисното, непрозрачно и мафиотизирано управление на България.

След разпространяването на новината адвокатката от "Манев & Партнерс" Александра Семерджиева, специализирана в патентното право, публикува допълнително разяснение по случая в социалните мрежи. "Начи, по повод колосалните глупости, които прочетох относно заявяването на марка "Кой?" в Патентното ведомство:

Заявката е правена от нас – отлично знаете, че се грижим за марките на групата на Ирена Кръстева. Целта е да се запази действието на вече регистрирана марка "Кой?", под която Блъсков издаваше едноименно списание преди десетина години. Тя изтече през 2010 г.

Вярно е, че е налице съвпадение с едноименния хаштаг, но освен че грешката е забавлително вярна, тук няма нищо друго интересно. Съжалявам, че разочаровам търсачите на сензации", пише Семерджиева, цитирана от "Клуб Z".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?