Ирена Кръстева излиза от медийната империя на Пеевски

Мястото й в ръководството на НБМГ заема Александър Георгиев, дългогодишен член на директорския борд

Ирена Кръстева излиза от медийната империя на Пеевски

Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева излиза от ръководството на семейната медийна империя – "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГ), където досега заемаше поста на изпълнителен директор и член на борда.

 

Мястото ѝ в дружеството, издаващо "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба" и други ще бъде заето от 74-годишния Александър Георгиев, който е заместник-председател на борда на НБМГ и на собственика на холдинга "Балканска медийна компания" от създаването им през 2007 г., съобщава "Капитал" във вторник.

 

Рокадата се случва малко след като Пеевски стана едноличен собственик на "Балканска медийна компания". Видно от декларацията на депутата по Закона за предотвратяване на конфликт на интереси той придоби под формата на дарение 50% от дяловете в компанията.

Новият изпълнителен директор на "Нова българска медийна група холдинг" Александър Георгиев стана и управител на другите три дружества, които Кръстева основа миналото лято и в последствие дари на Пеевски – "НСН инвестмънт", "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт".

Преди два месеца пък Георгиев замени майката на Пеевски и като изпълнителен директор на "Балканска медийна компания", като обаче тогава тя остана в борда. Сега напускането ѝ на управлението на НБМГ е пълно, като на нейно място влиза 67-годишната Виолета Димитрова.

Засега няма заявени промени в дъщерните дружества на НБМГ, където Кръстева продължава да е управител.

Цялото това разместване в бизнеса на семейството противоречи на собствената му заявка от края на март, че се отказва от бизнес проекти в България. Тогава той последователно се отказа от сделките по придобиването на фалиралия врачански торов завод "Химко" и телевизия "Канал 3", а и продаде акциите си в пловдивската фабрика за цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин".

В същото време обаче "НСН инвестмънт" финализира покупката на мажоритарния пакет от "Техномаркет България". За да се осигури оборотно финансиране на веригата магазини за техника дори като съдружник влезе "Балканска медийна компания".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес