Ирена Соколова отрича да е отказвала предизборно воден режим в Перник

Ирена Соколова отрича да е отказвала предизборно воден режим в Перник

Бившият областен управител на Перник Ирена Соколова отрича да е пречила на въвеждането на воден режим в града. Обратното, тя твърди, че още на 11 октомври миналата година е организирала пресконференция, на която е съобщила, че водата в яз. "Студена намалява". Соколова реагира на показанията на бившия шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов, който твърди, че в началото на октомври е поискал въвеждането на режим. След това бил привикан на среща със Соколова и тогавашния зам.-кмет на Перник Владислав Караилиев, които го попитали дали си представя какво ще последва, ако се въведе режим преди изборите.

Соколова твърди, че подобно нещо не се е случвало. Според нея писмото на Витанов е дошло на 9 октомври. На следващия ден тя извикала Витанов, за да ѝ изясни обастановката. Караилиев не бил на тази среща, а на по-ранна, когато режим не бил обсъждан. Соколова твърди, че е поискала Витанов да даде пресконференция, а той отвърнал, че не знае как да я организира и нямал пиар.

"Заедно с експерта "Връзки с обществеността" в областна администрация, който се включи в срещата, свикахме пресконференция и това е документално видно от изпратените до медиите съобщения от имейл адреса на Областна администрация. Целта беше да се предостави цялата информация и фактология, за да бъде запознато обществото с нея и това беше сторено на 11.10.2019 г.", твърди Соколова.

Интересното е, че за тази пресконференция не е съобщено дори на сайта на областната администрация. От същия период новините около Соколова са съвсем различни. Например съобщено е, че е участвала в Празника на бозата в Радомир, както и в отбелязване на годишнина от пускането на жп-линията Радомир-Земен-Кюстендил.

"Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!", твърди в изявлението си Соколова.

"Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със зам.-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата. Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи", пише Ирена Соколова.

Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?