Ирина Бокова и Кристалина Георгиева обсъдиха сътрудничеството между ЮНЕСКО и ЕК

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и комисар Кристалина Георгиева обсъдиха в Брюксел възможностите за разширяване на сътрудничеството между ЮНЕСКО и Европейската комисия. Това стана на фона на усилията да се помогне на Хаити, където неотдавнашното земетресение предизвика най-голямата досега хуманитарна катастрофа в историята на човечеството.

Двете българки, които скоро ще заминат за Хаити, обърнаха особено внимание на възстановяването на образователната система в островната държава като част от усилията за нормализиране на живота след земетресението и с оглед на възстановяването на Хаити в по-дългосрочен план, предаде БТА.

Това, от което най-много се нуждаят в Хаити сега безспорно е храна, вода, покрив и медицински услуги. Възобновяването на образованието обаче е важна част от нормализирането на живота, начин да се запази достойнството на преживелите земетресението, да се готвят децата на Хаити да посрещнат бъдещето, то е и възможност да се осигуряват продукти от жизненоважно значение за тях, бе изтъкнато на обща пресконференция след срещата.

От казаното стана ясно, че от помощта от над 600 милиона евро, осигурена от Европейския съюз за възстановяването на Хаити, над 100 милиона са предназначени за възстановяване на държавните структури, част от които е и образованието.

Пресконференцията се състоя в т.нар. "кът за особено важни персони" на ЕК. Там високопоставени гости на комисията и нейни членове дават по-кратки пресконференции. Тази в сряда бе уникална, тъй като никога досега участниците в подобна проява не са били само българи.

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева отбелязаха, че сътрудничеството между ЕК и ЮНЕСКО ще се задълбочи и няма да се ограничи само с реагиране на хуманитарната катастрофа в Хаити. Една възможност в тази насока е ЕС да използва разработената в ЮНЕСКО система за ранно предупреждение при природни катаклизми, вече успешно изпитана в Индийския океан.

Кристалина Георгиева съобщи, че заминава за Хаити на 22 февруари, след като информира външните министри на ЕС как ще се използват допълнителните 90 милиона евро хуманитарна помощ за Хаити, която бе одобрена неотдавна. Програмата ѝ включва посещение на тежко засегнат район близо до границата с Доминиканската република и срещи в хаитянската столица Порт-о-Пренс за още по-добро координиране на усилията на ЕС да се окаже масирана помощ за Хаити. Ирина Бокова пък заминава за Хаити на 10 март.

Ирина Бокова се срещна и с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и с комисаря Андрула Василиу, която отговаря за образованието, културата, езиковото многообразие и младежта.

Споделяне

Още от Европа