Ирина Бокова обсъдила с Путин възстановяването на сирийския град Палмира

Ирина Бокова и Владимир Путин
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е обсъдила с руския президент Владимир Путин операцията на сирийската армия и руските военнокосмически сили по освобождаването на "съкровищницата на световната култура – град Палмира", съобщи БНР. 
 
В телефонен разговор Путин е съобщил на Бокова за "успешното завършване" на операцията. 
 
Според пресслужбата на руския президент Ирина Бокова е посочила, че освобождението на Палмира е от огромно значение за световната култура. Тя е казала, че ЮНЕСКО започва да работи по варианти за запазване и реставрация на останалите исторически паметници в древния град и че ще разчита на тясно взаимодействие с руския Ермитаж. 
 
В хода на разговора е била изразена надежда, че въпреки варварското разграбване на Палмира от терористите от ИДИЛ, с обединените усилия на международната общност се удава възможност да се възстанови "това безценно достояние на човечеството". 
 
От Кремъл съобщиха, че разговорът между Владимир Путин и Ирина Бокова се е провел по инициатива на руската страна. Путин е провел телефонен разговор и с президента на Сирия Башар Асад и го поздрави с освобождението на Палмира. 
 
Руският президент е информирал сирийския лидер за разговора си с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за възстановяването на Палмира и действията, които ще предприеме световната културна организация. 
 
Българското правителството официално издигна Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.  Тя бе номинирана за генерален секретар на ООН на 9 февруари 2016 г. с писмо от министъра на външните работи Даниел Митов, но позовавайки се на решение на правителството на Пламен Орешарски от 19 юни 2014 г. Така премиерът Бойко Борисов максимално се разграничи от Бокова, но в същото време запази партньора в управлението АВБ, чийто лидер Георги Първанов заплаши ГЕРБ с оттегляне на подкрепата си, ако Бокова не бъде номинирана за генерален секретар на световната организация.
 
Неформалните изслушвания на кандидатите за поста започват на 12 април.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?