Ирина Бокова обяви джаза за универсален език

Ирина Бокова

Джазът е универсален език, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред аудиторията на концерт в Париж, посветен на Международния ден на джаза, съобщава Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Бокова посочи, че джазът прехвърля всички граници и свързва поколенията. Тя припомни, че ЮНЕСКО създаде Международния ден на джаза през 2011 г., за да отдаде почит на едно от най-иновативните културни изражения през ХХ век.

"Млади жени и мъже днес се нуждаят от нови средства за мир, които да говорят на сърцата им. Това е ролята на ЮНЕСКО, да помогне на младите хора да създадат най-голямото многообразие на човечеството, основаващо се на човешките права, на уважението и на борбата срещу всички форми на омраза и дискриминация", каза Бокова.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун повтори посланието на Бокова, като каза, че джазът е от значение за всички общества и преминава отвъд всички граници, обединява хората около споделените стремежи за свобода, около общи мечти за достойнство и права.

На концерта в Париж участваха редица известни изпълнители, като Ди Ди Бриджуотър, Ани Ленъкс, Бен Уилямс, Клаудио Родити, Гийом Пере, Руди Перес, Даян Рийвс, Грегоар Маре, Хърби Хенкок и др.

В края на изпълненията посланикът на добра воля на ЮНЕСКО Хърби Хенкок обяви, че концертът за Международния ден на джаза през 2016 г. ще бъде в Белия дом и домакини ще бъдат Барак и Мишел Обама.

Споделяне

Още от Общество